DISTRIBUIȚI
News Broadcast Network
Rebels from Colombia's Marxist National Liberation Army (ELN) rest outside a house near the San Juan river, Colombia August 31, 2017. REUTERS/Federico Rios

Grupul de gherilă Armata pentru eliberare naţională (ELN) din Columbia se face responsabil de „actul terorist” comis joi la şcoala de poliţie din Bogota, soldat cu cel puţin 21 de morţi şi 68 de răniţi, a anunţat vineri ministrul columbian de interne, Guillermo Botero, citat de Reuters, AFP şi dpa.

ELN, care are circa 2000 de combatanţi şi este considerată organizaţie teroristă de SUA şi Uniunea Europeană, a început în februarie 2017 negocieri de pace cu guvernul fostului preşedinte Juan Manuel Santos, dar au fost suspendate ulterior.


Elevii ucişi în atentatul de joi de la Şcoala de ofiţeri General Francisco de Paula Santander, în care a fost folosită o maşină capcană încărcată cu 80 de kilograme de explozibil, aveau între 17 şi 22 de ani.

Între cei 21 de morţi anunţaţi vineri se numără şi şoferul maşinii, Jose Aldemar Rojas Rodriguez, care a început să lucreze în 2008 pentru ELN ca expert în explozibili, activitate în urma căreia îşi pierduse mâna dreaptă, a menţionat vineri ministrul columbian.

Potrivit mass-media locale, Columbia nu a mai fost scena unui atac atât de sângeros din 2006.

Gherila ELN este considerată drept ultima grupare rebelă din ţară de la dezarmarea Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC, marxiste), transformate în partid politic după un acord de pace istoric semnat la sfârşitul lui 2016, iar autorităţile apreciază că ea se finanţează prin intermediul traficului de droguri şi al minelor ilegale.

Cu două săptămâni mai devreme, guvernul columbian a acuzat ELN că nu a respectat armistiţiul unilateral pe care gherila l-a decretat în decembrie cu ocazia sărbătorilor de sfârşit de an, omorând un soldat săptămâna trecută în Catatumbo (est), regiune unde se cultivă coca, materia primă pentru cocaină, la frontiera cu Venezuela.