DISTRIBUIȚI

Un suspect belgian cerut de justiţia franceză în ancheta asupra atentatelor jihadiste din 13 noiembrie 2015 de la Paris a fost extrădat marţi în Franţa, a anunţat un purtător de cuvânt al Parchetului federal belgian, confirmând o informaţie a televiziunii RTL-TVI, informează AFP, potrivit agerpres.

Este vorba de Yassine Atar, 31 de ani, fratele lui Oussama Atar, veteran al jihadului suspectat că a coordonat aceste atacuri de pe teritoriul Siriei şi care nu a fost niciodată arestat.


Citeşte şi: Iranul va informa AIEA despre creşterea capacităţii de îmbogăţire a uraniului

Yassine Atar era încarcerat în Belgia după ce fusese arestat la Bruxelles la sfârşitul lui martie 2016. ‘El a fost extrădat în Franţa în virtutea unui mandat de arest internaţional (emis la Paris) şi va rămâne acolo în detenţie provizorie’, a precizat acest purtător de cuvânt, Eric Van Der Sypt.

Emiterea mandatului de arest semnifică faptul că judecătorii francezi însărcinaţi cu ancheta asupra acestor atentate, care s-au soldat cu 130 de morţi, doresc să îl audieze pe Atar în vederea unei probabile inculpări.

Yassine Atar era deja inculpat în partea belgiană a anchetei. El a fost inculpat în iunie 2017, la Bruxelles, pentru ‘asasinate teroriste’ şi ‘participare la activităţi ale unui grup terorist în calitate de lider’.

Acest suspect a fost arestat la cinci zile după atentatele de la Bruxelles (32 de morţi, în 22 martie 2016), împreună cu doi bărbaţi. Domiciliile unor apropiaţi, printre care ale surorii Asma şi a mamei lor Malika Benhattal, au constituit obiectul mai multor percheziţii. Ambele au fost chiar arestate pentru o scurtă perioadă.

Citeşte şi: ‘Situaţie periculoasă!’ Poliţia germană A ÎNCHIS o şcoală din centrul Berlinului

Oussama şi Yassine Atar sunt verii fraţilor El Bakraoui, care s-au aruncat în aer în metroul şi pe aeroportul din Bruxelles, la 22 martie 2016.

În timpul inculpării lor la Bruxelles, mass-media belgiene au precizat că Yassine Atar era suspectat că deţinea cheia de acces la o ascunzătoare din comuna bruxelleză Schaerbeek, unde au fost confecţionate centurile explozive folosite la Paris. Această ascunzătoare este una dintre cele unde s-a refugiat Salah Abdeslam, singurul membru încă în viaţă al atentatelor din 13 noiembrie, în timpul urmăririi lui care a durat patru luni.