DISTRIBUIȚI
afp

La şapte luni de la începerea procesului istoric în cazul atentatelor de la 13 noiembrie 2015 din Franţa, imagini şi sunetul atacului din sala de concerte Bataclan au fost difuzate vineri în faţa instanţei speciale de judecată de la Paris, în prezenţa a aproximativ 250 de victime şi apropiaţi ai acestora, relatează AFP, potrivit agerpres

Pe băncile părţilor civile, multe persoane se îmbrăţişau înainte de a lua loc. Mulţi nu au mai venit din toamna trecută, când s-au prezentat timp de cinci săptămâni pentru a depune mărturie în legătură cu faptele de groază din acea noapte, când 130 de oameni au fost ucişi la Paris şi Saint-Denis, în suburbii.


Citește și :  Parlamentul Turciei reduce pragul electoral pentru partide

Instanţa a început prin difuzarea a trei extrase dintr-o înregistrare audio de două ore şi jumătate, surprinse de un dictafon rămas în funcţiune în timpul atacului de la Bataclan.

În înregistrare se aude grupul Eagles of Death Metal, rapid întrerupt de focuri de arme kalaşnikov. Împuşcăturile încetează pentru o clipă, rămân doar strigătele de frică şi urletele de durere. Apoi focurile revin într-un ritm accelerat.

Într-un al doilea extras, se aude un ostatic care strigă la forţele de ordine că atacatorii „au dispozitive explozive”, iar apoi preşedintele instanţei a pornit banda sonoră a asaltului final, în care se aud explozii, strigăte şi ulterior ordinele forţelor de intervenţie.

Un scurt extras audio a mai fost difuzat anterior, dar până acum nu a fost prezentată nicio imagine din acest atentat în care au fost ucise 90 de persoane.

Citește și : Armata rusă îşi menţine prezenţa activă în estul şi sudul Ucrainei

În cele aproximativ 30 de fotografii prezentate apar imagini cu cioburi la intrarea în Bataclan, genţi abandonate, urme de sânge, apoi ”cadavrele, cadavrele, cadavrele”, aşa cum a descris imaginile un poliţist la începutul procesului, în septembrie.

Instanţa a acceptat în cele din urmă, joi, o solicitare repetată din partea asociaţiei victimelor Life for Paris, care cerea ca aceste imagini să fie prezentate audienţei.