DISTRIBUIȚI
REUTERS / Thaier al-Sudani

UPDATE: Cel puţin 28 de persoane au fost ucise şi alte peste 70 au fost rănite într-un dublu atentat sinucigaş cu bombă care a avut loc într-o piaţă din Bagdad, joi, primul atac de asemenea anvergură după ani de zile, informează Reuters, potrivit agerpres. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a declarat că este de aşteptat ca numărul să crească, în condiţiile în care unii dintre cei răniţi sunt în stare gravă.

Atacul nu a fost deocamdată revendicat.


Citește și: Coronavirusul MUTANT face prăpăd în Portugalia

Atentatele sinucigaşe cu bombă au fost rare în capitala irakiană Bagdad după înfrângerea grupării Stat Islamic în 2017. Ultimul asemenea atac a avut loc în ianuarie 2018.

Armata irakiană a anunţat că doi atacatori care purtau veste cu explozivi s-au aruncat în aer printre cumpărători într-un loc aglomerat, Piaţa Tayaran din centrul Bagdadului.

Citește și: UE salută revenirea SUA în Acordul de la Paris

Bagdadul aproape cu nu a mai fost scena unor astfel de atacuri de când forţele irakiene susţinute de coaliţia condusă de SUA au alungat gruparea Stat Islamic de pe teritoriul pe care aceasta îl controla în Irak, în 2017.

Cel mai recent atac sinucigaş soldat cu morţi a avut loc în capitala irakiană în ianuarie 2018, tot în Piaţa Tayaran, ucigând cel puţin 27 de oameni.

Ştire iniţială: Cel puţin 13 persoane au fost ucise, iar alte aproximativ 30 au fost rănite joi, în centrul Bagdadului, într-un dublu atentat sinucigaş, a anunţat Guvernul, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Explozia a avut loc într-o piaţă foarte aglomerată, Piaţa Taiarane.

Mulţi dintre răniţi se aflau în stare gravă, potrivit poliţiei.

Imediat după explozie, numeroase ambulanţe au venit la locul atentatului.

Atentatul nu a fost revendicat imediat, însă acelaşi mod de operare a fost folosit în trecut de către Statul Islamic (SI), care a cucerit aproape o treime din Irak în 2014, înainte ca Bagdadul să-şi declare victoria împotriva grupării jihadiste, la sfârşitul lui 2017.

Atentatele sinucigaşe s-au rărit în capitala irakiană ulterior.

Citește și: UE salută revenirea SUA în Acordul de la Paris

Numeroase celule jihadiste se ascund în zone muntoase şi deşertice, în ţară.

SI a revendicat, însă, până acum, doar atentate de mică anvergură, comise în general noaptea şi vizând poziţii militare, în zone izolate, departe de oraşe.