DISTRIBUIȚI
AP

UPDATE: Un atentat sinucigaş a vizat o moschee şiită din centrul Kabulului, la ieşirea de la rugăciunea de vineri, cu o zi înainte de celebrarea Ashura (cea mai importantă sărbătoare din calendarul şiit), soldându-se cu cel puţin şase morţi şi 16 răniţi, a anunţat şeful poliţiei capitalei afgane.

‘Un atacator kamikaze ce mergea pe jos şi se dădea drept păstor de oi şi-a detonat încărcătura explozivă, la circa 140 de metri de moscheea Hussania’, în cartierul rezidenţial Qala-e-Fathullah, a declarat generalul Salim Almas pentru AFP, conform agerpres.


Un suspect a fost arestat, a anunţat apoi purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne afgan, Najib Danish, anunţând la rândul său un bilanţ de ‘5 morţi şi 20 de răniţi’.

Organizaţia non-guvernamentală italiană Emergency, al cărei spital din Kabul este specializat în chirurgie de război, a anunţat pe Twitter că a primit ’19 răniţi, printre care patru copii’.

Ştire iniţială: Un atentat sinucigaş a vizat o moschee şiită din centrul Kabulului, la ieşirea de la rugăciunea de vineri, cu o zi înainte de celebrarea Ashura, a anunţat şeful poliţiei capitalei afgane.

‘Un atacator kamikaze ce mergea pe jos şi se dădea drept păstor de oi şi-a declanşat încărcătura explozivă în faţa moscheii şiite Hussania’, în cartierul rezidenţial Qala-e-Fathullah, a declarat generalul Salim Almas pentru AFP, fără a fi în măsură să precizeze dacă atacul a făcut victime.

Primele imagini arată cel puţin un trup neînsufleţit în faţa unor vitrine devastate, o stradă plină de rămăşiţe şi o mulţime densă pe cale să iasă repede din moschee, la finalul marii rugăciuni de vineri.

Citeşte şi: Un jihadist ISIS ‘îşi cere scuze’ pentru problemele create

Atacul nu a fost revendicat deocamdată, însă minoritatea şiită din Afganistan şi autorităţile sunt îngrijorate de posibile atentate comise de gruparea Statul Islamic (SI) formată din extremişti sunniţi, în această perioadă de Ashura, cea mai importantă sărbătoare din calendarul şiit.

Din acest motiv, securitatea a fost întărită în faţa locurilor de rugăciune şiite din Kabul, iar localnici, antrenaţi şi înarmaţi, au fost recrutaţi pentru a ajuta forţele de ordine.

Începând din vara lui 2016, SI îi vizează sistematic pe şiiţii din Afganistan cu ocazia marilor lor sărbători religioase.

Ashura comemorează moartea imamului Hussein, nepotul profetului, ucis în 680, figură tragică ce constituie un episod fondator al islamului şiit.