DISTRIBUIȚI
Libération

Un nou atentat a fost dejucat în Franţa şi doi fraţi de origine egipteană au fost arestaţi, a anunţat vineri ministrul afacerilor interne francez, Gerard Collomb, informează AFP, potrivit agerpres.

„Erau doi tineri de origine egipteană care se pregăteau să comită un atentat, fie cu exploziv, fie cu ricină, această otravă (…) foarte puternică”, a declarat ministrul francez la postul BFMTV. „Ei aveau tutoriale care explicau cum pot fi fabricate otrăvuri pe bază de ricină”, a continuat acesta, adăugând că cei doi tineri comunicau pe mesageria criptată Telegram.


Citeşte şi: Autorităţile din Malaezia au ieşit din casa fostului premier cu 72 de saci cu bani şi bijuterii

„Arestarea a avut loc în arondismentul 18 din Paris”, în nordul capitalei, a declarat pentru AFP o sursă apropiată anchetei, precizând că cei doi „au recunoscut că doreau să treacă la fapte”. Potrivit sursei, arestarea a avut loc vineri, 11 mai, în ajunul atacului cu cuţit întreprins la Paris de Hamzat Azimov, un jihadist franco-rus care a ucis o persoană şi a rănit alte cinci în cartierul Opera, în plin centrul capitalei franceze.

În seara zilei de joi, un prieten al atacatorului, Abdul Hakim A., un franco-rus de 20 de ani, a fost arestat pentru „asociere cu terorişti în vederea pregătirii de atacuri”. Două tinere femei, apropiate ale lui Abdul Hakim A., au fost de asemenea arestate.

În total, 51 de atentate au fost dejucate din ianuarie 2015, a anunţat la sfârşitul lui martie premierul francez Edouard Philippe.

Citeşte şi: Romaero a semnat cu Israelul un acord ce permite exportul sistemelor antirachetă Iron Dome

Franţa s-a cufundat în era violenţei jihadiste în ianuarie 2015, în urma atentatelor care au avut ca ţintă săptămânalul satiric Charlie Hebdo, o poliţistă în Montrouge, lângă Paris, şi un supermarket cuşer lângă Paris, cele trei atacuri soldându-se în total cu 17 morţi.

Atacul de sâmbătă de la Paris a ridicat la 246 numărul de persoane ucise de la începutul acestui val de atentate jihadiste în Franţa.