DISTRIBUIȚI

Şeful diplomaţiei elene Nikos Dendias a trimis o scrisoare comisarului european responsabil cu extinderea, Oliver Varhelyi, cerându-i să examineze posibila suspendare a uniunii vamale dintre Uniunea Europeană (UE) şi Turcia, a relatat marţi agenţia de presă greacă Ana, citată de France Presse, potrivit agerpres.

În scrisoarea sa, Nikos Dendias subliniază că Ankara „continuă să încalce unilateral” uniunea vamală UE-Turcia adoptând măsuri ce nu sunt prevăzute în acest acord, potrivit Ana.


Citeşte şi: Canada sare de 200.000 de cazuri cu coronavirus

Ministrul a cerut UE să examineze luarea de măsuri adecvate subliniind „comportamentul ofensator repetat” al Turciei împotriva UE, potrivit aceleiaşi surse.

Relaţiile greco-turce au cunoscut noi tensiuni în ultimele săptămâni după ce Ankara şi-a trimis nava de explorare a gazelor Oruc Reis în sudul insulei greceşti Kastellorizo, o zonă din Mediterana de Est revendicată de Grecia. În august, această navă a rămas aproape o lună în zonă înainte de a se retrage la începutul lunii septembrie.

Citeşte şi: Irlanda impune cele mai dure restricţii din toată Europa

La finalul summitului european vinerea trecută, preşedintele Consiliului European Charles Michel a criticat reluarea explorării turceşti a gazelor în estul Mediteranei şi a reamintit că Uniunea Europeană a planificat să evalueze situaţia în decembrie în vederea unor posibile sancţiuni.