DISTRIBUIȚI
FILE PHOTO: An unmanned aerial vehicle (UAV), what Ukrainian authorities consider to be an Iranian made suicide drone Shahed-136, and uses by Russian forces amid Russia's attack on Ukraine, is seen in a sky over Odesa, Ukraine September 23, 2022. REUTERS/Serhii Smolientsev/File Photo

O persoană a fost rănită în atacuri cu drone-kamikaze iraniene împotriva oraşului Bila Ţerkva, la circa o sută de kilometri la sud de Kiev, o premieră în respectiva zonă, a anunţat miercuri guvernatorul regional, informează AFP, potrivit agerpres.

„În timpul nopţii, inamicul a efectuat lovituri cu drone-kamikaze de tip Shahed-136 împotriva (oraşului) Bila Ţerkva”, a anunţat guvernatorul Oleksii Kuleba pe Telegram.


Citeşte şi: Un autobuz plin cu pasageri A CĂZUT într-o prăpastie din India! Cel puţin 25 de oameni au murit! – Black News

„Au avut loc şase lovituri şi explozii”, a precizat guvernatorul, adăugând că o persoană a fost rănită şi infrastructuri au fost avariate în acest oraş ce avea o populaţie de aproximativ 200.000 de locuitori înainte de invazia rusă lansată în februarie şi care găzduieşte mai multe unităţi militare.

Comandamentul Sud al armatei ucrainene a anunţat la rândul său pe Telegram că a doborât şase drone de acest tip în timpul nopţii. Purtătorul de cuvânt al comandamentului, Natalia Gumeniuk, a precizat pentru AFP că aceste aparate au fost doborâte în districtul Mikolaiv.

Ucraina a informat în septembrie cu privire la primele atacuri ruse efectuate cu ajutorul unor drone de fabricaţie iraniană, însă acestea au vizat în principal sudul ţării, în special oraşul strategic Odesa de la Marea Neagră.

Potrivit mass-media, Iranul a livrat Rusiei sute de drone, în pofida avertismentelor Washingtonului, aliat al Kievului.

Citeşte şi: Putin a promulgat legea privind anexarea a patru regiuni ucrainene – Black News

În aceeaşi zi, Ucraina a anunţat că va „reduce semnificativ” prezenţa diplomatică a Iranului pe teritoriul său, ca represalii la livrările de drone de către Teheran pentru Moscova, suprimând acreditarea ambasadorului Iranului şi „reducând considerabil” personalul diplomatic al ambasadei iraniene.

Teheranul a spus că regretă această decizie „bazată de informaţii nefondate, difuzate de propaganda din mass-media străine” împotriva Iranului.