DISTRIBUIȚI
Moon of Alabama

Directorul executiv al companiei petroliere Saudi Aramco, Amin Nasser, atrage atenția comunității internaționale asupra posibilității repetării atacurilor vizând instalații petroliere, dacă nu se vor lua măsuri de prevenire a acestora, la nivel internațional, informează site-ul agenției Reuters, potrivit mediafax.

În cadrul unei conferinței Petrol și Bani, ce are loc miercuri, la Londra, Amin Nasser a reiterat consecințele pe care absența unor măsuri din partea comunității internaționale față de incidente similare celor de la rafinăriile saudite le poate avea asupra resurselor energetice ale statelor.


Citește și : Preşedintele iranian cere reţinere Ankarei; armata a început un exerciţiu la graniţa cu Turcia

„Absența unei soluții internaționale, care să ia măsuri concrete, îi încurajează pe atacatori (să producă atacuri împotriva rafinăriilor, n. red.) și supune securitatea energetică modială unui mare risc”, a declarat directorul Saudi Aramco. În cadrul aceleiași declarații, acesta a dat asigurări privind demersurile pe care compania petrolieră le face în vederea recuperării capacității de producție zilnică de 12 milioane de barili.

Atacuri cu drone efectuate pe 14 septembrie au vizat rafinării din Arabia Saudită, afectând aproximativ jumătate din producţia de petrol saudită. Insurgenţii huthi din Yemen, care sunt susţinuţi de Iran, au revendicat atacurile cu drone, ce au provocat incendii la centrele saudite de rafinare a petrolului din Abqaiq şi Khurais. Statele Unite, iar ulterior și Marea Britanie, Franța și Germania, au atribuit atacurile Iranului, acuzații respinse vehement de Teheran.

Citește și : UE nu are nicio ofertă de concesie pentru un acord de Brexit cu Londra (surse)