DISTRIBUIȚI
AP

Atacurile asupra a două moschei din localitatea neozeelandeză Christchurch, când un adept al supremaţiei rasei albe a ucis 51 de persone, în luna martie, va constitui subiectul unui film intitulat ”Hello brother”, a anunţat miercuri producătorul peliculei în revista de specialitate Variety, potrivit AFP, scrie agerpres.

Filmul, povestea unei familii refugiate din Afganistan în Noua Zeelandă care cade victimă masacrului, va fi produs de egipteanul Moez Masoud, potrivit revistei americane.


Citește și : Iranul este pregătit pe plan militar pentru a învinge alianţa americano-israeliană, declară ministrul apărării iranian

„La Christchurch, pe 15 martie, lumea întreagă a fost martora unei crime incalificabile împotriva umanităţii”, a declarat acesta pentru Variety, precizând că membri ai echipei sale se află în prezent în Noua Zeelandă pentru a discuta cu supravieţuitori şi cu familiile victimelor.

„Povestea pe care o va relata ‘Hello brother’ este doar o etapă din procesul de vindecare, astfel încât, într-o bună zi, să fim cu toţii capabili de a ne înţelege mai bine unii pe alţii şi de a înţelege cauzele profunde ale urii, rasismului, suprematismului şi terorismului”, a spus acesta.

Titlul se inspiră din sintagma cu care un bătrân afgan l-a întâmpinat pe atacator la intrarea în moscheea Al Noor înainte de a fi împuşcat de acesta.

Anunţul realizării acestei producţii a fost făcut în cadrul ediţiei de anul acesta a Festivalului de Film de la Cannes, în ziua în care s-au împlinit exact două luni de la masacru.

Într-un mesaj publicat pe Facebook, Asociaţia Musulmanilor din Canterbury, Noua Zeelandă, care reprezintă asociaţiile musulmane din regiune, a declarat că nu a fost abordată în legătură proiectul unui film despre masacru.

Citește și : Olanda suspendă instructajul trupelor irakiene din cauza unei ameninţări de securitate

„Nu putem opri proiecte de acest fel dacă cineaştii doresc să le lanseze, dar Asociaţia Musulmanilor din Canterbury consideră demnitatea şi viaţa privată a comunităţii noastre ca esenţiale”, a precizat asociaţia.

Moez Masoud a colaborat la redactarea scenariului peliculei care va fi produsă de compania sa, Academia Picture. În 2016, acesta a produs ”Clash”, regizat de Mohamed Diab, despre înlăturarea de la putere în 2013 a preşedintelui egiptean islamist Mohamed Mosri, peliculă prezentată, la vremea respectivă, la Festivalul de la Cannes, în deschiderea secţiunii Un certain regard.