DISTRIBUIȚI
AP

Preşedintele libanez Michel Aoun a afirmat luni că Libanul are dreptul să se apere, el asemănând atacurile cu drone ale Israelului cu ”o declaraţie de război”, pe fondul tensiunilor dintre mişcarea Hezbollah, susţinută de Iran, şi Israel, transmite Reuters, scrie news.ro .

Potrivit armatei Israelului, comandamentul său nordic se află în alertă ridicată la graniţele cu Siria şi Liban, iat premierul libanez Saad al-Hariri a cerut diplomaţilor să contribuie la prevenirea ”unei escaladări periculoase”.


Citește și : Boris Johnson: Iranul are ocazia să reia dialogul și să înceteze comportamentul distrugător din regiune

După doborârea a două drone, duminică, în suburbiile sudice ale Beirutului, care sunt dominate de Hezbollah, mişcarea puternic înarmată a avertizat Israelul să se aştepte la o reacţie.

Într-un discurs susţinut, duminică, liderul Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a făcut cele mai dure avertismente la adresa inamicului său din ultimii ani, afirmând că dronele au lansat „o nouă fază”.

În timp ce Israelul nu a revendicat atacul cu drone din Beirut, Nasrallah l-a calificat ca fiind primul atac israelian în interiorul Libanului de când cele două ţări au fost implicate într-un război de o lună, în 2006.

Câteva ore mai târziu, o facţiune palestiniană a anunţat că drone israeliene au atacat o poziţie militară pe care o deţine în valea Bekaa din Liban.

”Ceea ce s-a întâmplat a fost similar cu o declaraţie de război, care ne permite să recurgem la dreptul nostru de a ne apăra suveranitatea. Suntem un popor care caută pacea, nu războiul, şi nu acceptăm pe oricine ne ameninţă în orice război”, a anunţat pe Twitter biroul preşedintelui, care îl citează pe Aoun, un aliat politic al Hezbollah.

Aoun a discutat luni despre ”asaltul israelian” cu coordonatorul special al ONU pentru Liban, Jan Kubis, căruia i-a spus că atacurile din suburbiile Dahyeh şi Bekaa au încălcat rezoluţia 1701 a Consiliului de Securitate al UNU, care a pus capăt războiului din viulie 2006.

Citește și : Trump consideră că BoJo va fi un premier foarte bun: ‘Am așteptat șase ani să devină prim-ministru’

Aoun şi Hariri au convocat pentru marţi o şedinţă a Înaltului Consiliu de Apărare.

Hariri a spus ambasadorilor celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate că comunitatea internaţională ar trebui să respingă încălcarea brutală” din partea Israelului.

Ministrul israelian al Energiei, Yuval Steinitz, a declarat că ţara sa rămâne vigilentă la posibilitatea unui atac al Hezbollah la ordinul aliatului său, Iranul.