DISTRIBUIȚI

Numărul muniţiilor lansate asupra teritoriului afgan în primele nouă luni din 2019 a crescut cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, septembrie depăşind din acest punct de vedere orice altă lună începând din 2010, indică un raport publicat joi de o agenţie guvernamentală a SUA, transmite dpa, potrivit agerpres.

În total, 5.431 de bombe, proiectile şi alte muniţii au fost lansate în timpul misiunilor aeriene ale forţelor SUA şi ale coaliţiei internaţionale perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2019, potrivit raportului elaborat de Inspectorul general special pentru reconstrucţia Afganistanului (SIGAR).


Citeşte şi: Tragedie în Pakistan. 65 de oameni AU ARS de VII într-un tren – VIDEO

Conform datelor puse la dispoziţie de forţele aeriene americane, numărul bombardamentelor din Afganistan a înregistrat o ascensiune importantă, de la 4.361 de bombe lansate în 2017 la 7.361 în 2018.

De asemenea, a crescut şi numărul atacurilor lansate de talibani împotriva forţelor afgane şi a celor aliate. Astfel, în perioada iunie-septembrie 2019 numărul acestor atacuri a sporit cu 5% faţă de cel înregistrat în perioada similară a anului trecut.

Vezi şi: PRIMELE IMAGINI cu operaţiunea care a dus la eliminarea lui Abu Bakr al-Baghdadi

Potrivit SIGAR, 17 militari americani au fost ucişi şi 124 răniţi în lupte în perioada ianuarie-septembrie 2019 în Afganistan, cel mai mare număr din ultimii cinci ani.