DISTRIBUIȚI
AFP

Statele Unite au decis să pună la dispoziţia NATO capacităţile lor în materie de apărare cibernetică pentru a contracara mai bine atacurile informatice provenind din Rusia, a anunţat la Bruxelles secretarul american al apărării James Mattis, informează France Presse, potrivit Agerpres.

Într-o discuţie cu presa, şeful Pentagonului a explicat că Washingtonul a urmat exemplul altor state membre care s-au angajat deja să furnizeze Alianţei „ciber-resurse”. El a citat Marea Britanie, Danemarca, Olanda şi Estonia.


Citește și : Atacuri cibernetice: Marea Britanie şi Olanda denunţă ‘dispreţul’ GRU pentru regulile internaţionale

James Mattis a discutat de asemenea despre tentativa de piraterie informatică efectuată în aprilie de serviciile de informaţii militare ruse la sediul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), o operaţiune dezvăluită joi de Olanda, urmată de expulzarea a patru ruşi.

Această tentativă, a spus el, arată modul în care atacurile cibernetice au devenit „mai frecvente, mai complexe şi mai distructive”.

Citește și : Preşedintele Comisiei Europene cere combaterea „naţionalismului limitat” cât mai este „încă timp”

James Mattis a făcut aceste declaraţii la sediul NATO în timpul unei reuniuni a miniştrilor apărării din ţările membre ale Alianţei.

Rusia a fost criticată puternic joi de NATO şi Uniunea Europeană, care o acuză că efectuează atacuri cibernetice la scară largă, precum şi „campanii masive de dezinformare”, după cum a subliniat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.