DISTRIBUIȚI
Systema Spetsnaz

Marea Britanie şi Olanda au acuzat joi Serviciul de informaţii al armatei ruse (GRU) de dispreţ faţă de regulile internaţionale, care garantează securitatea mondială, prin lansarea unor atacuri cibernetice asupra unor instituţii din întreaga lume, în speţă împotriva Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), cu sediul la Haga, informează AFP, potrivit Agerpres.

‘Această tentativă de a accede la sistemul de securitate al unei organizaţii internaţionale care acţionează pentru a debarasa lumea de armele chimice demonstrează că GRU dispreţuieşte valorile şi regulile internaţionale care asigură securitatea noastră’, au denunţat şefa guvernului britanic Theresa May şi omologul său olandez Mark Rutte într-o declaraţie comună.


Citește și : Europa, divizată între est şi vest în privinţa drepturilor pentru cuplurile gay

Olanda a anunţat joi că a dejucat un atac cibernetic rusesc vizând OIAC şi a expulzat patru agenţi ruşi în cadrul unei operaţiuni coordonate de GRU într-un moment în care instituţia investiga otrăvirea unui fost agent rus în Marea Britanie şi un presupus atac chimic la Douma, în Siria.

Autorităţile olandeze au beneficiat de ajutorul Marii Britanii, care a acuzat joi GRU că este responsabil de principalele atacuri cibernetice majore la nivel mondial.

Este prima oară când GRU – deci şi Kremlinul – este desemnat atât de explicit de Londra, care acuză Serviciul de informaţii al armatei ruse de otrăvirea cu agent neurotoxic Noviciok a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia la 4 martie la Salisbury.

‘Acţiunea noastră consolidează mesajul clar adresat comunităţii internaţionale: vom apăra regulile fundamentale ale sistemului internaţional şi instituţiile internaţionale împotriva celor care încearcă să le submineze’, au avertizat Theresa May şi Mark Rutte.

Potrivit ambasadei ruse la Londra, acuzaţiile autorităţilor britanice fac parte dintr-o ‘campanie antirusă condusă de guvernul britanic’ şi nu se bazează pe ‘nicio dovadă’.

Citește și : Atacuri cibernetice: Rusia trebuie ‘să pună capăt comportamentului său iresponsabil’ (Stoltenberg)

Rusia a ironizat joi ‘spionita acută’, care – potrivit ei – a cuprins Occidentul după expulzarea a patru presupuşi agenţi ruşi din Olanda şi acuzaţiile conform cărora Moscova este responsabilă pentru atacurile cibernetice majore din întreaga lume în ultimii ani.