DISTRIBUIȚI
Stiri pe surse

Atacul informatic vizând ministere germane dezvăluit miercuri este în continuare ”în curs”, a anunţat joi comisia parlamentară pentru probleme de securitate, fără să confirme că acesta este comis de hackeri ruşi, relatează AFP.

”Este vorba despre un veritabil atac cibernetic are vizează o parte a Guvernului (german). Este o procedură aflată în continuare în curs, un atac care este în continuare în curs”, a declarat deputatul conservator Armin Schuster, membru al acestei comisii, într-o scurtă conferinţă de presă, conform news.ro .


Niciun detaliu suplimentar nu va fi dat, pentru a nu se dezvălui informaţii hackerilor, a adăugat el.

Citește și : ONU speră că va livra ajutoare umanitare în Ghouta Orientală „în câteva zile”

”Nu putem, în prezent, să evaluăm în mod complet amploarea pagubelor, ar fi prematur”, a adăugat Schuster, membru al Uniunii Creştin Democrate (CDU, conservatori) a cancelarului Angela Merkel.

Acest atac cibernetic se află ”sub control”, a declarat, la rândul său, secretarul de stat însărcinat cu Afaceri Interne Ole Schröder.

”Am reuşit (…) să izolăm şi să punem sub control acest atac”, a declarat el pentru grupul de publicaţii regionale RND.

Cazul a fost dezvăluit miercuri de agenţia germană de presă DPA.

Potrivit agenţiei, care cita surse anonime, grupul rus „APT28” – cunoscut de asemenea sub numele de „Fancy Bears” sau „Tsar Team” – a piratat sistemele ministerelor Apărării şi Afacerilor Externe o perioadă îndelungată, de cel puţin un an, şi a furat mai multe date.

Serviciile de informaţii germane au constatat atacul în decembrie.

Potrivit deputatului Verzilor Constantin von Notz, membru al comisiei pentru probleme de securitate, parlamentarii au aflat despre acest atac prin depeşa DPA, lucru pe care l-a denunţat drept ”total inacceptabil”.

Serviciile germane de informaţii, care s-au temut anul trecut de atacuri cibernetice susceptibile să perturbe alegerile legislative de la 24 septembrie, au acuzat în mai multe rânduri serviciile secrete ruse că poartă campanii internaţionale şi comit atacuri cibernetice în scopuri de spionaj şi de sabotare, ca cel din 2015, vizând Bundestagul (Camera inferioară a Parlamentului german).

Mai multe campanii electorale au fost afectate de piratări informatice atrobuite grupului „Fancy Bears”, inclusiv în Statele Unite, în noiembrie 2016, vizând partidul Democrat al lui Hillary Clinton, sau în Franţa, unde mii de documente interne aparţinând echipei viitorului preşedinte Emmanuel Macron au fost difuzate pe Internet chiar înainte de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, anul trecut.