DISTRIBUIȚI
BFMTV

Atacul care a avut loc joi într-o biserică din Nisa, în sud-estul Franţei, unde un bărbat înarmat cu un cuţit a ucis trei persoane, inclusiv o femeie care a fost decapitată, a fost condamnat în termeni fermi atât de reprezentanţi ai Bisericii Catolice, cât şi de oficiali ai instituţiilor europene şi a numeroase ţări, informează agenţiile de presă, scrie agerpres.

Conferinţa Episcopilor din Franţa (CEF) a declarat că atrocitatea atacului nu poate fi descrisă în cuvinte, exprimându-şi speranţa că membri ai comunităţii catolice nu vor deveni o ţintă. „Suntem (…) foarte afectaţi şi într-un fel sideraţi în faţa acestui gen de atac ce nu poate fi descris în cuvinte”, a declarat părintele Hugues de Woillemont, purtătorul de cuvânt al CEF. „Este o urgenţă ca această cangrenă, care este terorismul, să fie combătută, după cum la fel de urgent este să fie formată, într-un mod concret, o fraternitate în ţara noastră”, a adăugat el, potrivit AFP.


Citește și : Egalitatea de gen mai are mult de aşteptat în Europa

Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, i-a îndemnat pe europeni „să se unească împotriva violenţei şi celor care caută să incite şi să răspândească ura”. „Sunt profund şocat şi întristat de vestea privind oribilul atentat de la Nisa. Această durere este resimţită de noi toţi în Europa”, a subliniat Sassoli pe Twitter.

”Întreaga mea solidaritate cu Franţa şi cu francezii. Gândurile mele se îndreaptă către victimele atacului abominabil din Nisa şi către rudele lor. Întreaga Europă este cu voi”, a scris pe Twitter preşedintele Consiliului European, Charles Michel, potrivit EFE.

Atacul a fost condamnat şi de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. ”Condamn atacul atroce şi brutal care tocmai a avut loc în Nisa şi sunt cu întreaga inimă alături de Franţa. Gândurile mele se îndreaptă către victimele acestui act atroce. Întreaga Europă se solidarizează cu Franţa. Suntem uniţi şi hotărâţi în faţa barbariei şi a fanatismului”, a scris ea pe Twitter, potrivit EFE.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, s-a declarat consternat în ceea ce priveşte evenimentele din Nisa, dar şi faţă de atacul asupra unui paznic de la consulatul francez din Jeddah, oraş în vestul Arabiei Saudite, şi faţă de atacul eşuat de joi din apropiere de Avignon. ”Gândurile mele sunt pentru victime şi fiinţele dragi. Suntem alături de francezi şi de Franţa, Împreună, în Europa şi în lume, vom lupta împotriva urii şi terorii”, a scris Borrell pe contul său de Twitter, a relatat EFE.

Şi cancelarul german Angela Merkel a exprimat solidaritatea Germaniei cu Franţa. ”Sunt profund bulversată de morţile crude într-o biserică din Nisa. În aceste momente dificile, Germania îşi exprimă solidaritatea cu naţiunea franceză”, a declarat Merkel, citată pe contul de Twitter al purtătorului de cuvânt al executivului german.

La rândul său, şeful guvernului italian Giuseppe Conte a denunţat „atacul perfid” care a avut loc la Nisa şi a declarat totodată că acesta nu va reuşi să zdruncine „frontul comun în apărarea valorilor libertăţii şi păcii”. „Convingerile noastre sunt mai puternice decât fanatismul, ura şi teroarea”, a scris Conte pe contul său de Twitter. De asemenea, Conte şi-a exprimat solidaritatea „cu familiile victimelor şi cu fraţii noştri francezi”.

Şi ministrul de externe italian Luigi Di Maio a exprimat „profunde condoleanţe în urma atentatului barbar de la Nisa”. „Italia respinge orice formă de extremism şi rămâne alături de Franţa în lupta împotriva terorismului şi oricărui radicalism violent”, a dat asigurări Di Maio pe aceeaşi platformă socială.

Premierul olandez Mark Rutte a transmis poporului francez că ”nu este singur”.

Premierul britanic Boris Johnson s-a declarat ”oripilat să audă veştile din Nisa în această dimineaţă ale unui atac barbar în biserica Notre-Dame” şi a afirmat că Regatul Unit stă cu loialitate alături de Franţa împotriva terorii şi intoleranţei.

Citește și : Au început JIHADUL? Atac cu cuţitul la Consulatu Franţei din Jeddah; Un bărbat înarmat a fost împuşcat la Avignon!

”Vom continua să apărăm libertatea, valorile noastre democratice, pacea şi securitatea cetăţenilor noştri. Uniţi în faţa terorii şi a urii”, a scris premierul spaniol Pedro Sanchez pe reţelele sociale, adăugând: ”Afecţiunea şi solidaritatea mea cu victimele atacului comis astăzi la porţile bisericii Notre-Dame din Nisa. Nous Sommes Unis”.

Şi Turcia a condamnat ferm atacul de joi, lăsând la o parte tensiunile puternice între Ankara şi Paris, pentru a-şi exprima solidaritatea, notează AFP. ”Condamnăm ferm atacul care a fost comis astăzi (joi – n.r.) în interiorul bisericii Notre-Dame din Nisa (…) şi transmitem condoleanţe apropiaţilor victimelor”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe al Turciei într-un comunicat.

Potrivit Reuters, Kremlinul a declarat că este inacceptabil ca oameni să fie ucişi, dar a ţinut să sublinieze că este de asemenea greşit să fie insultate sentimentele credincioşilor.

Trei persoane au fost ucise, dintre care cel puţin una decapitată, joi la Nisa, în sud-estul Franţei, în timpul unui atac cu cuţitul comis în jurul orei locale 09:00 (08:00 GMT) în interiorul unei biserici catolice, potrivit unor surse din poliţie, care au anunţat că autorul atacului a fost reţinut. Două persoane, un bărbat şi o femeie, au fost ucise în biserica în stil neogotic Notre-Dame, iar o a treia, grav rănită, a murit într-un bar din apropiere unde se refugiase.

Atacul are loc la aproape două săptămâni de la asasinarea la Paris a profesorului de istorie Samuel Paty, care a fost decapitat de un tânăr de origine cecenă după ce arătase în clasă caricaturi cu profetul Mahomed, la un curs despre libertatea de exprimare.

La 14 iulie 2016, chiar de Ziua Naţională a Franţei, Nisa a fost ţinta unui atentat soldat cu 86 de morţi, comis pe Promenade des Anglais.