DISTRIBUIȚI
News24

Bărbatul care a încercat să se arunce în aer în decembrie 2017 la metroul din New York, inspirat de organizaţia Stat Islamic, a fost condamnat joi la închisoare pe viaţă plus încă 30 de ani de un judecător federal din Manhattan, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.  

Pedeapsa vizează să „trimită un mesaj” celor care ar putea fi tentaţi să comită gesturi similare celui al lui Akayed Ullah, a menţionat judecătorul Richard Sullivan.


Citește și : Condiţiile de detenţie ale lui Navalnîi respectă standardele internaţionale

Avocata apărării, Amy Gallicchio, ceruse pedeapsa minimă prevăzută de lege, 35 de ani de închisoare.

Akayed Ullah, în vârstă de 31 de ani şi originar din Bangladesh, a fost arestat pe 11 decembrie, imediat după ce a reuşit doar parţial să producă o deflagraţie la o oră de vârf pe culoarul dintre Times Square şi gara Port Authority – parţial, pentru că dispozitivul artizanal pe care îl avea asupra sa nu a explodat complet.

Atacul, în urma căruia patru persoane au fost rănite, iar atacatorul a suferit arsuri grave, a dus la creşterea tensiunilor, în condiţiile în care a survenit după un alt atentat, la sfârşitul lui octombrie acelaşi an, soldat cu moartea a opt oameni în sudul Manhattanului. Bărbatul care a intrat atunci cu camioneta în mulţime fusese „inspirat” tot de Stat Islamic.

Citește și : În ciuda pandemiei, Brit Awards 2021 se va ţine cu public

 

Akayed Ullah a prezentat scuze la şedinţa de joi şi a exprimat regrete.

Ancheta a evocat o radicalizare progresivă a tânărului, venit în SUA în 2014 cu o viză de reîntregire a familiei şi domiciliat într-un cartier din Brooklyn cu o puternică populaţie originară din Bangladesh.