DISTRIBUIȚI
Reuters

În total, 15 militari din trupele Nigerului şi-au pierdut viaţa sâmbătă şi alţi şase sunt „daţi dispăruţi” după un atac „terorist” în departamentul Torodi (sud-vest) lângă frontiera cu Burkina Faso, a anunţat duminică seară Ministerul Apărării de la Niamey, notează AFP, potrivit agerpres.

Ministerul a explicat într-un comunicat că forţele de securitate aflate într-o misiune de aprovizionare au fost prinse mai întâi într-o „ambuscadă pregătită de grupuri teroriste armate”, înainte ca militarii care încercau să evacueze răniţii să dea peste „un dispozitiv exploziv improvizat”.


Citeşte şi: Este ‘foarte probabil’ ca Iranul să fi comis atacul asupra petrolierului din largul Omanului, afirmă șeful diplomației britanice – Black News

Bilanţul total al acestui atac care a avut loc sâmbătă în jurul orelor 11.00 (10.00 GMT) este de „15 militari morţi, şapte răniţi, şase daţi dispăruţi”, potrivit documentului.

„O amplă acţiune în zonă” a forţelor terestre „sprijinite de aviaţia militară” a fost demarată „pentru a-i prinde pe terorişti”, a adăugat comunicatul.

Departamentul Torodi este situat în sud-vestul regiunii Tillabéri, care se află în aşa-numita zonă a celor „trei frontiere” dintre Niger, Burkina Faso şi Mali.

Această zonă este scena atacurilor frecvente comise de grupuri jihadiste din Sahel, printre care Stat Islamic în Sahara Mare (ISGS) şi Grupul de sprijin pentru islam şi musulmani (GSIM, afiliat la organizaţia Al-Qaida).

Atacurile presupuşilor jihadişti vizează din ce în ce mai mult civilii din regiunea Tillabéri, un vast spaţiu arid şi fără ieşire la mare.

Citeşte şi: Peste 4 miliarde de doze de vaccinuri anti-COVID-19 au fost administrate la nivel mondial – Black News

Săptămâna trecută, 33 de săteni au fost ucişi în două atacuri separate, mai spre nord, lângă frontiera cu Mali.

Un contingent de 1.200 de soldaţi ai armatei din Ciad, considerată a fi cea mai experimentată din regiune, a fost desfăşurat în zona celor trei frontiere, în cadrul forţei multinaţionale antijihadiste a grupului „G5 Sahel” din care fac parte cinci ţări (Mauritania, Mali, Burkina, Niger, Ciad).