DISTRIBUIȚI
Reuters

Fostul secretar de stat american Rex Tillerson a avertizat miercuri că democraţia în Statele Unite este ameninţată de minciuni, într-o aparentă referire la preşedintele Donald Trump, care l-a demis din funcţia de şef al diplomaţiei americane în luna martie, relatează dpa, potrivit agerpres.

‘Dacă liderii noştri încearcă să ascundă adevărul sau oamenii încep să accepte realităţi alternative care nu mai sunt întemeiate pe fapte, atunci noi, în calitate de cetăţeni americani, suntem pe cale să renunţăm la libertatea noastră’, a spus Rex Tillerson într-un discurs rostit la Virginia Military Institute.


Citeşte şi: Putin, în cadrul unei convorbiri telefonice cu Erdogan, îndeamnă ‘să se renunţe la violenţă’ în Fâşia Gaza

Este ‘responsabilitatea fiecărui cetăţean american să protejeze libertatea noastră prin recunoaşterea a ceea ce este adevărat sau nu’, a mai spus Tillerson.

‘Dacă noi ca americani nu înfruntăm crizele eticii şi ale integrităţii în societatea noastră şi printre liderii noştri … atunci democraţia americană aşa cum o ştim noi începe să apună’, a adăugat el.

Donald Trump l-a demis pe Rex Tillerson în martie, invocând o problemă de ‘chimie’ între ei, punând astfel capăt unei relaţii tensionate de 13 luni. Mandatul lui Tillerson a fost marcat de o serie de confruntări politice cu preşedintele Trump.

Citeşte şi: Israelul a atacat din aer ţinte Hamas în Fâşia Gaza

După ce Tillerson a fost citat spunând că a încercat să înceapă un dialog cu Coreea de Nord, Trump a scris pe Twitter că i-a spus lui Tillerson că ‘pierde timpul încercând să negocieze cu Omul Rachetă’, referindu-se la liderul nord-coreean Kim Jong Un.

Tillerson, fost director executiv al companiei ExxonMobil timp de un deceniu înainte de a se alătura administraţiei Trump, a fost înlocuit cu fostul director al CIA, Mike Pompeo, care, de la preluarea mandatului, a mers de două ori în vizită în Coreea de Nord pentru a discuta cu Kim Jong Un.