DISTRIBUIȚI

Silvio Berlusconi, unul din liderii coaliţiei de centru-dreapta din Italia, a susţinut vineri că preşedintele Sergio Mattarella va trebui să demisioneze dacă după alegerile parlamentare din 25 septembrie se va legifera un regim prezidenţial, în care şeful statului este ales direct, transmite ANSA, potrivit agerpres.

Agenţia arată că blocul condus de Berlusconi are şanse să câştige alegerile şi să impună aşa-numitul „prezidenţialism”.


Citeşte şi: Bărbatul căutat de tot FBI-ul a fost UCIS într-un lan de porumb – Black News

Miliardarul şi mogulul media Berlusconi, în vârstă de 86 de ani, a fost prim-ministru al Italiei de trei ori, iar acum afirmă că ar fi unul din cei mai buni candidaţi la preşedinţie, dacă scrutinul ar fi direct. În ianuarie, el nu a reuşit să îi ia locul lui Mattarella, care are 81 de ani, iar acesta a acceptat până la urmă un al doilea mandat prezidenţial.

„Nu l-am atacat niciodată pe preşedintele Mattarella şi nici nu i-am cerut demisia. Am spus doar ceva evident, care nu mai necesită dovezi, şi anume că după aprobarea reformei constituţionale privind prezidenţialismul, înainte de a trece la alegerea directă a şefului statului, ar fi necesară demisia lui Mattarella”, a afirmat Berlusconi. El a adăugat că Sergio Mattarela „ar putea fi chiar reales” şi că nu este vorba de altceva decât de „o explicaţie simplă a modului în care ar putea funcţiona reforma propusă”.

Poziţia sa este însă considerată de adversarii de centru-stânga un atac direct la preşedinte.

„Faptul că centrul-dreapta îşi începe campania cu un atac la Mattarella şi o cerere de demisie a acestuia arată că dreapta este periculoasă pentru ţară”, a declarat fostul premier Enrico Letta, şeful Partidului Democrat şi al alianţei de centru-stânga.

Citeşte şi: Cercetătorii italieni au creat un vaccin anti-cancer ‘foarte promiţător’ – Black News

Giuseppe Conte, fostul premier care a rupt alianţa Mişcării 5 Stele cu Partidul Democrat după ce a contribuit la căderea guvernului condus de Mario Draghi, a avut o reacţie similară: „Spunem nu logicii de centru-dreapta care creează divizări”.

Însă Georgia Meloni, care conduce formaţiunea Fratelli d’Italia şi blocul de centru-dreapta, urmând probabil să devină prima femeie prim-ministru din Italia, a apreciat că „prezidenţialismul este o reformă serioasă şi economică, iar datorită stabilităţii se dă încredere investitorilor”.