DISTRIBUIȚI
Project Syndicate

Cel puţin nouă persoane, dintre care şapte soldaţi ai regimului sirian, au fost ucişi duminică seara într-un atac al grupării jihadiste Stat Islamic într-un autobuz pe drumul ce leagă Raqa (nordul Siriei) de capitala Damasc, informează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), ambuscada s-a soldat, de asemenea, cu doi civili morţi şi 16 răniţi, dintre care patru civili.


Citeşte şi: Nancy Pelosi rămâne preşedintele Camerei Reprezentanţilor în SUA

Atacul, al doilea de acest tip în mai puţin de o săptămână, a vizat un autobuz ce transporta soldaţi şi „probabil o parte din rudele” acestora care se îndreptau spre casele lor, a declarat directorul OSDH Rami Abdel Rahmane.

Agenţia de ştiri Sana a informat că nouă civili au fost ucişi şi alţi patru răniţi într-un atac terorist care a avut loc într-un autobuz de pe autostrada Raqa.

Gruparea Stat Islamic nu a revendicat responsabilitatea pentru acest atac.

Pe 30 decembrie, 39 de soldaţi, dintre care opt ofiţeri, au fost ucişi, iar zece militari au fost răniţi într-o ambuscadă revendicată de gruparea jihadistă Stat Islamic care îi viza pe soldaţii aflaţi la bordul unui autobuz din provincia Deir Ezzor (estul Siriei).

În ultimele luni, deşertul Badiya a fost scena unor lupte regulate între jihadişti şi forţele regimului de la Damasc susţinute de atacurile aeriene ale Rusiei.

Citeşte şi: Sudanul, Egiptul şi Etiopia continuă negocierile pentru barajul de pe Nil

Din martie 2019, aceste ciocniri au ucis peste 1.300 de soldaţi sirieni şi militanţi pro-iranieni, precum şi peste 600 de jihadişti, potrivit unui raport al OSDH.

Conflictul sirian declanşat în 2011 de reprimarea protestelor pro-democraţie s-a soldat cu 387.000 de morţi şi a determinat strămutat a milioane de persoane.