DISTRIBUIȚI
Reuters

Forţele aeriene americane au lansat în septembrie cel mai mare număr de bombe şi alte muniţii împotriva grupărilor islamiste în Afganistan începând din 2012, potrivit ultimelor cifre oficiale, relatează agenţia Reuters, conform agerpres.

În total au fost lansate 751 de bombe şi alte muniţii împotriva poziţiilor talibanilor şi ale grupării Stat Islamic, cu 50% mai multe decât în august.


”Această creştere poate fi atribuită strategiei preşedintelui de a ataca mult mai activ grupările extremiste”, se afirmă în raport.

Citeşte şi: Un bombardier rusesc S-A PRĂBUŞIT la o bază aeriană din Siria. Ambii piloţi au murit

În scopul creşterii numărului de lovituri aeriene au fost staţionate alte şase avioane F-16 la cea mai mare bază aeriană din Afganistan, Bagram, în apropiere de Kabul, potrivit raportului, în care se precizează, de asemenea, că bombardiere B-52 sunt autorizate să întreprindă mai multe misiuni de zbor.

Creşterea semnificativă a activităţii survine după anunţul Administraţiei Trump referitor la o nouă strategie americană şi o majorare moderată a numărului de militari în Afganistan.

Dar, o dată cu creşterea numărului de lovituri aeriene, a sporit şi bilanţul victimelor în rândul civililor.

ONU a înregistrat o creştere cu 43 % a numărului de victime în rândul civililor din cauza operaţiunilor aeriene în primele şase luni ale anului 2017, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016, indicând 232 de morţi sau răniţi. Un număr de 85 de victime ar putea fi atribuite loviturilor aeriene americane, iar alte 114 – loviturilor aeriene afgane, în timp ce în cazul celorlalte nu este clar cine ar putea fi responsabil.