DISTRIBUIȚI

Două birouri guvernamentale de înmatriculare a vehiculelor din Kosovo au fost atacate şi avariate sâmbătă dimineaţă în nordul teritoriului, a declarat premierul Albin Kurti, acuzând Serbia că încearcă să „provoace un conflict”, informează France Presse, potrivit agerpres.

Atacurile au avut loc în cea de-a şasea zi de manifestaţii ale sârbilor, care reprezintă majoritatea populaţiei din nordul Kosovo, pentru a protesta împotriva deciziei Pristinei de a interzice intrarea pe acest teritoriu a maşinilor cu plăcuţe de înmatriculare sârbeşti.


Citește și : UE denunţă spionajul cibernetic al Rusiei şi ameninţă cu sancţiuni

Un birou de înmatriculare a fost incendiat în orăşelul Zubin Potok, iar un altul a fost demolat în Zvecan, fără a provoca victime, a precizat premierul.

Atacatorii au aruncat două grenade de mână mari asupra biroului din Zvecan, dar acestea nu au explodat, a precizat aceeaşi sursă.

”Persoane şi grupuri, ale căror activităţi pun în pericol statul de drept şi ordinea publică, atacă statul nostru şi tulbură pacea”, a scris şeful guvernului kosovar Albin Kurti pe contul său de Facebook.

”Serbia îi încurajează şi îi susţine în mod clar (…) Serbia abuzează de cetăţenii din Kosovo pentru a provoca un conflict internaţional grav”, a acuzat el.

Kosovo, care a fost o provincie sârbă, şi-a declarat independenţa în 2008, dar aceasta nu a fost recunoscută de Belgrad, care îi încurajează pe sârbii care trăiesc în Kosovo – majoritatea albanezi, cu excepţia celor din nord – să nu recunoască autoritatea Pristinei.

Guvernul kosovar a desfăşurat luni forţe speciale de poliţie în apropierea a două posturi de frontieră cu Serbia în nordul Kosovo pentru a aplica decizia sa, pe care Pristina a descris-o drept o „măsură reciprocă”.

Autorităţile de la Pristina cer acum ca vehiculele înmatriculate în Serbia să scoată plăcuţele de înmatriculare sârbeşti şi să aplice unele temporare pentru a putea circula în Kosovo.

Dar sute de sârbi au blocat traficul cu camioane pe drumurile care duc la cele două puncte de trecere a frontierei. Ei au cerut ca această măsură să fie ridicată.

Pristina şi-a justificat decizia invocând refuzul de ani de zile al Serbiei de a permite intrarea în Kosovo a vehiculelor cu numere de înmatriculare ale Republicii Kosovo (RKS), în timp ce maşinile sârbeşti au putut să intre şi să circule liber în Kosovo.

Citește și : Norvegia RENUNŢĂ la toate restricţiile pandemice

Statele Unite şi Uniunea Europeană au cerut detensionarea situaţiei şi ca ambele părţi să revină la dialogul privind normalizarea relaţiilor, care durează de un deceniu sub egida Bruxellesului.

Preşedintele sârb a condiţionat reluarea acestui proces de retragerea forţelor speciale kosovare din nordul Kosovo.