DISTRIBUIȚI
Wikipedia

John Young, astronautul care a zburat de două spre Lună şi a avut o carieră de peste patru decenii, a murit la vârsta de 87 de ani, potrivit unui anunţ NASA.

Considerat pionier al programului spaţial, Young a zburat în prima misiune Gemini, iar în 1969 a fost prima persoană care a orbitat singură în jurul Lunii în misiunea Apollo 10, potrivit BBC.


„NASA şi lumea au pierdut un pionier”, a anunţat Robert Lightfoot într-un comunicat.

John Young s-a retras în 2004, după o carieră de 42 de ani, în care a zburat de şase ori în spaţiu. El a murit vineri din cauza unor complicaţii pe fondul unei pneumonii, potrivit news.ro .

Născut în San Francisco, în 1930, Young a obţinut o diplomă în inginerie aeronautică, la Georgia Institute of Technology, şi a fost pilot în Marina Americană.

Citește și : Liga Arabă dorește să obţină recunoaşterea internaţională a unui stat palestinian cu Ierusalimul de Est drept capitală

A fost cooptat ca astronaut NASA în 1962 şi a zburat prima dată în spaţiu în 1965, cu misiunea Gemini 3. În mai 1969, Young a fost parte din misiunea Apollo 10, care a zburat spre Lună, ca repetiţie pentru aselenizarea lui Apollo 11, câteva luni mai târziu. Echipajul a testat modulul lunar, pe orbită.

Young a păşit pe Lună în 1972, când a fost comandant al misiunii Apollo 16 – fiind cel de-al nouălea dintre cei 12 oameni care au păşit vreodată pe suprafaţa satelitului natural.

Împreună cu Charles Duke, a adunat roci şi mostre de sol şi au condus modulul lunar mai mult de 26 de kilometri.

În 1981, Young a comandat zborul inaugural al Columbia. Doi ani mai târziu, a devenit prima persoană care a zburat în şase misiuni spaţiale, când a comandat Columbia în prima misiune Spacelab. Aceasta a fost ultima lui călătorie în spaţiu.