DISTRIBUIȚI

Gigantul farmaceutic AstraZeneca a recunoscut noi dificultăţi de producţie în Europa pentru dozele promise Uniunii Europene, indicând că va trebui să recurgă la capacităţi de producţie străine pentru a-şi respecta promisiunile de livrare către UE în al doilea semestru, relatează AFP, potrivit agerpres.

AstraZeneca ‘lucrează pentru creşterea productivităţii în lanţul său logistic în UE’ şi va utiliza ‘capacitatea sa mondială pentru a asigura livrările a 180 milioane de doze UE în al doilea semestru’, a declarat marţi seara agenţiei franceze de presă un purtător de cuvânt al grupului britanico-suedez.


Citeşte şi: INCENDIU într-o tabără de refugiaţi din Grecia! Un copil a murit!

‘Aproximativ jumătate din volumul aşteptat trebuie să provină din lanţul logistic în UE’, iar restul va proveni din reţeaua internaţională a firmei, a precizat purtătorul de cuvânt citat.

Acest anunţ intervine după o controversă privind livrările de vaccin AstraZeneca-Oxford către Uniunea Europeană în primul trimestru al anului 2021, ceea ce a provocat tensiuni între UE şi grupul farmaceutic.

Un summit extraordinar european este preconizat să aibă loc joi în format de videoconferinţă, fiind consacrat în special crizei sanitare.

În ajunul acestei reuniuni, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a căutat să manifeste optimism în conflictul cu AstraZeneca cu privire la întârzierile în livrarea de vaccinuri.

‘Producătorii de vaccinuri sunt partenerii noştri în această pandemie’ şi, dacă noi întrebări sunt în continuare pe ordinea de zi, ‘noi le rezolvăm în general pe cale amiabilă’, a declarat miercuri Ursula von der Leyen într-un interviu pentru cotidianul regional german Augsburger Allgemeine.

Şefa executivului european consideră că este ‘preferabil să lucrezi cu companii în vederea ameliorării producţiei mondiale’ de vaccinuri.

Înainte de aprobarea vaccinului de către UE la sfârşitul lunii ianuarie, grupul anglo-suedez în alianţă cu universitatea britanică Oxford a stârnit indignarea liderilor europeni, anunţând că nu va fi în măsură să-şi respecte obiectivul de a furniza 400 milioane de doze de ser blocului comunitar din cauza mijloacelor sale de producţie insuficiente în UE.

Citeşte şi: Carles Puigdemont riscă să rămână fără imunitate europarlamentară. Spania îl aşteaptă cu cătuşe!

Cazul a provocat tensiuni diplomatice cu Marea Britanie, care a părăsit definitiv blocul european, Bruxelles acuzând implicit AstraZeneca de a fi acordat un tratament preferenţial Marii Britanii în detrimentul UE.

Guvernul britanic a vaccinat milioane de persoane cu AstraZeneca începând cu sfârşitul anului 2020. Dar compania nu a început să livreze UE decât la începutul lunii februarie 2021, în condiţiile în care autoritatea de reglementare europeană pentru medicamente nu s-a grăbit să recomande utilizarea acestui ser.