DISTRIBUIȚI
Reuters

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, este închis la penitenciarul de maximă securitate Belmarsh, instituție corecțională cunoscut informal drept închisoarea „Guantanamo a Marii Britanii”, informează agenția Bloomberg, citându-l pe Vaughan Smith, un apropiat al lui Assange, scrie Mediafax.

Smith a declarat vineri că Assange a fost transportat la Belmarsh imediat după ce o instanță din Westminster a decis plasarea acestuia în arest preventiv.


Citește și : Luptele se intensifică în sudul capitalei libiene Tripoli. Au intrat în scenă aviația și armamentul greu

Penitenciarul Belmarsh, aflat în sud-estul Londra, a găzduit de-a lungul ultimilor ani o serie de deținuți periculoși, inclusiv predicatorul islamic Abu Qatada, considerat la un moment dat drept „mâna dreapta a lui Osama bin Laden în Europa”.

Julian Assange a beneficiat de azil politic în Ambasada Ecuadorului la Londra începând din 2012, pentru a evita arestarea și extrădarea în Suedia, de unde riscă să fie transferat în SUA.

Procurorii americani au reactivat o inculpare care îl vizează pe Julian Assange imediat după ce acesta a fost evacuat joi din Ambasada Ecuadorului de la Londra, fiind arestat de autoritățile britanice.

Fondatorul WikiLeaks se teme să fie extrădat în Statele Unite, unde ar putea fi pus sub acuzare pentru publicarea unor documente clasificate ale autorităților americane privind conflictele din Afganistan și Irak.

Citește și : Sudan: Șeful consiliului militar de tranziție a renunțat la putere după o zi. Înlocuitorul, un general mai puțin cunoscut