DISTRIBUIȚI
bbc

Jurnalistul australian a primit permisiunea de a face apel la decizia de extrădare a sa în SUA

Înalta Curte britanică i-a acordat luni fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, permisiunea de a face apel împotriva extrădării sale în SUA. Echipa sa de avocați a solicitat instanței să îi permită să conteste decizia de extrădare pe chestiuni de drept de importanță publică generală.

S-a decis că cererea lui Assange de a certifica o problemă de drept era legitimă.


Citeşte şi: Ministrul israelian de externe s-a întâlnit cu un oficial palestinian

„Dreptul legal de certificat este: în ce circumstanțe poate o instanță de apel să primească asigurări de la un stat solicitant care nu au fost în fața instanței de fond în procedura de extrădare”, se arată în documentele instanței.

Cazul va fi acum revizuit de Curtea Supremă a Regatului Unit.

Vorbind după verdict, logodnica lui Assange, Stella Moris, a declarat că a fost un pas important.

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi în instanță a fost exact ceea ce am vrut să se întâmple… și asta pentru că Curtea Supremă are temeiuri întemeiate pentru a audia acest recurs”, a spus Moris reporterilor.

„Dacă ar exista dreptate, oficialii care au complotat și au conspirat pentru a-l ucide pe Julian ar fi în sala de judecată chiar acum”, a spus Moris.

Citeşte şi: Imunitatea naturală oferă o protecţie MAI BUNĂ decât vaccinul – Black News

În decembrie, Înalta Curte a decis în favoarea permiterii extrădării jurnalistului în SUA, unde se confruntă cu acuzații de spionaj pentru publicarea de documente despre războaiele din Afganistan și Irak din 2010. O condamnare ar putea duce la o pedeapsă de 175 de ani de închisoare.

Assange a petrecut șapte ani locuind în Ambasada Ecuadorului din Londra, înainte ca un nou guvern din Quito să-i revoce azilul. Protecția și supravegherea ambasadei i-au costat pe contribuabilii britanici milioane de lire sterline. El a fost reținut în fața ambasadei de poliția britanică în aprilie 2019 și de atunci a fost reținut în închisoarea de maximă siguranță Belmarsh din capitală. Moris susține că sănătatea lui Assange s-a deteriorat semnificativ în acea perioadă și a dezvăluit recent că, în octombrie 2021, a suferit un accident vascular cerebral.