DISTRIBUIȚI
Hablamos de Europa

Asociaţii de locuitori şi grupuri de militanţi din diferite ţări ale Europei de Sud au creat o reţea pentru a-şi uni forţele împotriva turismului în masă, reţea prezentată joi la Barcelona, al doilea oraş ca mărime al Spaniei, informează AFP, conform agerpres.

Reţeaua SET (oraşele din Sudul Europei în faţa Turismului în masă) vrea să promoveze acţiuni de protest şi mijloace de presiune comune, pentru a „pune limite industriei turistice” şi „chiar (pentru a) viza descreşterea ei”.


Citește și : Ambasadorul francez pe lângă UE a părăsit discuţiile consacrate bugetului Uniunii din cauza lipsei traducerii în franceză

Prima sa acţiune a fost cea de a difuza un manifest ce denunţă efectele perverse ale turismului în masă: sporirea ameţitoare a numărului de locuinţe, dispariţia progresivă a micului comerţ local, împovărarea spaţiului public sau agravarea poluării.

Deocamdată, reţeaua este formată din zece oraşe din Spania – printre care Barcelona, Palma de Mallorca şi Madrid – şi din regiunea spaniolă Insulele Canare, precum şi din Lisabona, Veneţia (Italia) şi Republica Malta, însă promotorii săi nu resping ideea de a o extinde cu alte oraşe.

Citește și : Suedia : Procurori cer condamnarea la închisoare pe viaţă pentru bărbat acuzat de terorism în urma unui atac cu un camion în 2017