DISTRIBUIȚI
New Straits Times
This handout picture released by the Syrian Presidency Facebook page on August 3, 2019, shows First Lady Asma al-Assad posing for a picture. (Photo by - / Syrian Presidency Facebook page / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Syrian Presidency Facebook page " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Soţia preşedintelui sirian, Asma al-Assad, s-a vindecat complet după un an de tratament de cancerul la sân de care suferea, conform declaraţiilor sale dintr-un interviu difuzat sâmbătă seara de televiziunea de stat, transmite AFP, potrivit agerpres.

„Periplul meu s-a terminat (…) Dumnezeu fie lăudat, am învins complet cancerul” a declarat Asma al-Assad, care pe 11 august va împlini 44 de ani. Soţia preşedintelui a apărut îmbrăcată într-o rochie albă lungă, afişând o tunsoare scurtă.


Citește și : Malta a aprobat debarcarea a 40 de migranţi salvaţi de nava Alan Kurdi

Postul de televiziune sirian nu a precizat data la care a fost înregistrat interviul.

În august 2018, în plin război, preşedinţia siriană anunţa că doamna Assad suferea de cancer la sân şi că a început un tratament.

De la acea dată, preşedinţia siriană a difuzat fotografii în care Asma al-Assad apărea purtând văl şi cu chipul emaciat, în centre de tratament pentru copiii bolnavi de cancer sau primind răniţi de război, orfani sau participând la evenimente caritabile.

În ianuarie a fost operată într-un spital militar din Damasc.

În interviul difuzat sâmbătă, doamna Assad, mamă a trei copii (doi băieţi şi o fată), a vorbit despre „epuizarea fizică” din perioada tratamentului. Cu o expresie facială când gravă, când surâzătoare, soţia preşedintelui sirian a lăudat sprijinul primit din partea copiilor, a rudelor şi a soţului. A precizat că Bashar, „partenerul său de viaţă”, i-a fost „alături în această încercare”.

Citește și : 31 de morţi într-o explozie de muniţii pe un aeroport militar sirian, potrivit unui nou bilanţ

Lăudată de renumita revistă americană Vogue ca fiind un „trandafir al deşertului” şi prezentată ca o „lumină” de un săptămânal francez înaintea declanşării războiului din Siria în 2011, Asma al-Assad a fost apoi viu criticată pentru tăcerea sa în faţa reprimării sângeroase a cetăţenilor care au protestat în favoarea democraţiei şi apoi a rebeliunii.

A avut apariţii rare în public.

Conflictul din Siria s-a soldat cu peste 370.000 de morţi, iar milioane de persoane au rămas fără locuinţă.