DISTRIBUIȚI
Reuters

Asistenţa financiară pentru Republica Moldova ar putea fi reluată la toamnă, a declarat miercuri comisarul european pentru politică de extindere şi vecinătate, Johannes Hahn, aflat într-o vizită la Chişinău, informează presa de peste Prut, scrie agerpres.

În cadrul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o alături de prim-ministrul Maia Sandu, oficialul european a declarat că Bruxelles-ul a prezentat încă de anul trecut fostului guvern condiţiile care trebuie îndeplinite pentru reluarea asistenţei financiare din partea Uniunii Europene (UE).


Citește și : Donald Trump va avea ‘o întâlnire lungă’ cu preşedintele Chinei

Johannes Hahn a salutat transferul paşnic de putere de la Chişinău şi a subliniat cât de importantă este în această perioadă lupta împotriva corupţiei.

Întrebat despre o posibilă aderare a Republicii Moldova la UE, Johannes Hahn a spus că acum Chişinăul trebuie să-şi concentreze atenţia pe problemele stringente pe care le are şi să beneficieze de toate oportunităţile pe care le oferă Acordul de Asociere.

Citește și : Record absolut de temperatură! În Kuwait s-au înregistrat 63 de grade Celsius

La rândul său, premierul Maia Sandu a declarat că miercuri a fost reluat dialogul politic dintre Chişinău şi Bruxelles. „Această atenţie a instituţiilor europene, mesajele care au venit au făcut posibilă rezolvarea paşnică a crizei politice prin care am trecut. Am decis să reluăm la modul cel mai serios dialogul politic între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Am vorbit despre dezoligarhizare, despre construirea instituţiilor independente, despre priorităţile de combatere a corupţiei. Astăzi ne-am propus să revenim la o conlucrare normală şi firească între Republica Moldova şi UE, am discutat despre restabilirea finanţării în contextul sprijinului bugetar. Am discutat despre necesitatea de obţinere a asistenţei tehnice, despre consultanţa pentru instituţiile publice. Ştim că aşteptările faţă de acest guvern sunt foarte mari, contăm foarte mult pe asistenţa partenerilor noştri europeni’, a subliniat premierul Republicii Moldova.