DISTRIBUIȚI
Daily Express

Asia Bibi, creştina din Pakistan eliberată luna trecută după aproape nouă ani petrecuţi în închisoare pentru blasfemie, aşteaptă documentele necesare pentru a putea pleca din ţară, a declarat marţi la Frankfurt avocatul femeii, citat de dpa, scrie Agerpres.

„Este o femeie liberă. Poate să se ducă oriunde doreşte”, a spus Saiful Malook, adăugând că, deşi clienta sa nu face obiectul niciunei restricţii de călătorie, nu dispune de paşaport şi viză.


Citește și : Accident de muncă la o centrală nucleară din UK. Cel puţin trei oameni sunt răniţi

Avocatul a insistat că Asia Bibi „este bine şi se află în siguranţă împreună cu familia ei”. El a mai afirmat că mai multe ţări occidentale s-au oferit să-i acorde asistenţă, dar niciuna nu i-a propus cetăţenia.

Menţionând că nu a mai vorbit cu ea de la eliberarea sa, Malook a spus de asemenea că Asia Bibi nu a decis încă în ce ţară să plece, nu are o preferinţă în acest sens şi nu vorbeşte engleza sau altă limbă europeană, dar intenţionează să meargă în Europa mai curând decât în India sau Bangladesh.

Ea ar urma să plece împreună cu cele două fiice ale sale şi cu soţul ei, iar cei trei copii ai soţului ei din altă căsătorie vor să rămână în Pakistan, a mai precizat Malook.

Asia Bibi a fost condamnată la pedeapsa capitală în urma unei dispute cu femei musulmane, care i-au spus unui cleric dintr-un sat din provincia Punjab ca aceasta a făcut „remarci peiorative” la adresa profetului. Scandalul ar fi început după ce femeile musulmane i-au reproşat lui Bibi că le foloseşte paharul pentru a bea apă. Ele au argumentat că Bibi nu poate face acest lucru, pentru că nu este musulmană.

Citește și : Netanyahu: Israelul nu va semna Pactul ONU privind migraţia

Cazul ei a avut un mare răsunet internaţional, atrăgând atenţia Suveranilor Pontifi Benedict al XVI-lea şi Francisc. În 2015, una dintre fiicele ei s-a întâlnit cu Papa Francisc.

Eliberarea sa la începutul acestei luni, la ordinul Curţii Supreme, a stârnit furia mediilor islamiste radicale care cereau de mult timp executarea sa. Anunţul ieşirii sale din închisoare a stârnit furia Tehreek-e-Labaik Pakistan (TLP), un mic partid radical care a blocat timp de trei zile principalele artere ale ţării pentru a protesta împotriva achitării sale, determinând guvernul premierului Imran Khan să semneze cu acord controversat cu ei.