DISTRIBUIȚI
Twitter

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a redactat un nou plan de pace în perspectiva unei conferinţe internaţionale vizând relansarea negocierilor între Kabul şi talibani, aflate în impas, transmite AFP şi agerpres., citând un număr de responsabili.

Această iniţiativă intervine în contextul în care Statele Unite, sprijinite de alţi actori internaţionali, doresc – conform unui alt plan dezvăluit de media – formarea unui guvern interimar care i-ar include pe talibani.


Citește și : GATA cu lockdown-urile! UK va trata coronavirusul ca pe o gripă! – Black News

Preşedintele Ghani a spus însă că nu va accepta decât o administraţie aleasă de popor.

Potrivit unor surse oficiale, Ghani vrea să prezinte acest plan în trei faze cu ocazia unei reuniuni sub egida ONU în Turcia, la care vor participa şi SUA şi Rusia.

Data conferinţei nu a fost stabilită deocamdată.

Preşedintele american Joe Biden trebuie să decidă dacă va confirma sau nu retragerea totală până la 1 mai a trupelor americane din Afganistan, conform acordului semnat de fosta administraţie în februarie 2020 la Doha cu talibanii. Biden a prevenit deja că acest termen va fi ‘dificil’ de respectat, în timp ce insurgenţii au avertizat că SUA vor fi ‘responsabile de consecinţe’.

Planul de pace al lui Ghani include în principal un acord politic cu talibanii şi o încetare a focului supravegheată de alte state.

El mai propune organizarea de alegeri prezidenţiale la care talibanii ar putea participa pentru a forma ‘un guvern de pace’.

Aceasta ar conduce la o serie de programe de dezvoltare, urmate de reconstruirea unei ‘structuri constituţionale’.

Conform unor responsabili, preşedintele le-a prezentat deja planul său mai multor diplomaţi.

Duminică, Înaltul Consiliu afgan pentru reconciliere naţională a anunţat că va prezenta o propunere proprie după ce a strâns 30 de documente provenite de la diverse partide politice, membri ai societăţi civile, dar şi de la Ghani şi Abdullah Abdullah, şeful Consiliului.

Citeşte şi:Italienii se vaccinează în biserici şi muzee – Black News

Talibanii, al căror guvern islamic ultraconservator a fost înlăturat de intervenţia americană din 2001, au respins întotdeauna orice tip de alegeri.

O serie de alegeri, desfăşurate după îndepărtarea lor de la putere, au fost criticate pentru fraude, au avut o participare foarte redusă şi au generat violenţe din partea insurgenţilor.

Între timp, violenţele continuă să devasteze ţara, lupte deosebit de intense purtându-se între forţele guvernamentale şi talibani în provincia sudică Kandahar în ultimele zile.