DISTRIBUIȚI
Eurochannel

Asasini ai mafiei plănuiesc un atac împotriva unui important procuror italian, a informat vineri un cotidian din Italia, potrivit căruia oficiali italieni au fost atenţionaţi în legătură cu pericolul de către o agenţie de informaţii străină, transmite dpa, potrivit agerpres

Atacul planificat este cu atât mai şocant pentru italieni cu cât Italia se apropie de cea de-a 30-a comemorare a unui atac sângeros al mafiei asupra lui Giovanni Falcone, un magistrat italian cunoscut pentru punerea sub acuzare a unor membri ai mafiei.


Citește și : Ucraina ajutor de la MSF pentru evacuarea combatanţilor ucraineni din Azovstal

Falcone a fost ucis pe 23 mai 1992, când o bombă a explodat pe o şosea de lângă Palermo în timp ce maşina lui trecea pe acolo. În explozie au murit de asemenea soţia şi trei gărzi de corp. Două luni mai târziu, o altă explozie a curmat viaţa unui judecător, într-o serie de incidente a căror amintire este încă vie în Italia.

De data aceasta, presupusa ţintă ar fi Nicola Gratteri, un procuror de district din sudul Italiei care a fost decisiv într-o serie de operaţiuni ce au vizat membri ai clanului ‘Ndrangheta în ultimii ani. Ziarul Il Fatto Quotidiano a difuzat informaţia.

Potrivit cotidianului, ‘Ndrangheta, una dintre cele mai puternice mafii din Italia, a vrut să-l ucidă într-o explozie. ‘Ndrangheta coordonează o parte importantă din comerţul cu droguri între Europa şi America de Sud.

Citește și : Germania trimite obuziere blindate autopropulsate în Ucraina (VIDEO)

 

În baza atenţionării, serviciile de informaţii italiene au întărit în ultimele săptămâni măsurile de protecţie pentru Gratteri şi familia lui, potrivit cotidianului. Aceasta a presupus mai multe gărzi de corp pentru Gratteri şi o maşină specială pentru el şi familia lui, maşină care perturbă semnalele sonore şi poate preveni astfel detonarea unei bombe montate pe o maşină printr-un semnal emis de un telefon mobil.

Gratteri a fost recent unul dintre candidaţi pentru cel mai important post de magistrat anti-mafia al Italiei, însă l-a pierdut în faţa lui Giovanni Melillo, procuror de district din Napoli.