DISTRIBUIȚI
Wikipedia

Numeroşi locuitori ai sectorului sârb din Kosovska Mitrovica îşi exprimau miercuri tristeţea şi pesimismul în ce priveşte soluţionarea cazului asasinatului politicianului sârb kosovar Oliver Ivanovic, împuşcat mortal marţi în faţa biroului său de agresori necunoscuţi, transmite AFP, potrivit agerpres.

Oraşul este divizat între sectoarele sârb, la nord, şi albanez, la sud, iar cei 85.000 de locuitori trăiesc în continuare într-o atmosferă tensionată, la aproape două decenii după conflictul care a opus forţele Belgradului separatiştilor kosovari albanezi.


Citeşte şi: Un meteorit a căzut lângă Detroit şi a provocat un cutremur – VIDEO

Oliver Ivanovic (64 de ani), liderul unei mici formaţiuni social-democrate, avea imaginea unui moderat în rândul clasei politice sârbe din Kosovo. El era şi unul din puţinii care s-au opus public liniei politice impuse de Belgrad sârbilor din Kosovo.

Odată cu moartea sa, ‘nu mai avem niciun politician civilizat’, şi-a exprimat regretul miercuri Sasa, de 41 de ani, care nu a dorit să-şi dezvăluie identitatea completă.

Rezultatele autopsiei efectuate în cursul nopţii au arătat că Ivanovic a fost împuşcat cu şase gloanţe trase cu un pistol Zastava, produs în fosta Iugoslavie.

Ucigaşi sârbi sau albanezi kosovari? ‘Act terorist sau asasinat politic?’, se întreabă cotidianul sârb independent Danas.

Citeşte şi: Un preot pedofil rus, condamnat la 14 ani de închisoare într-un lagăr din Siberia

‘Nu am nicio idee despre posibilii responsabili’, spune Milan Bozovic, de 25 de ani. ‘Poliţiile, a noastră, ca şi a lor, nu vor face nimic, ca întotdeauna’, spune Sasa, care se declară convins că asasinii nu vor fi descoperiţi niciodată.

Dacă acest asasinat ‘nu va fi elucidat, la ce se pot aştepta cetăţenii?’, întreabă şi Ksenija Bozovic, vicepreşedintă a partidului lui Oliver Ivanovic.

Autorităţile de la Pristina au mari dificultăţi în a-şi exercita controlul în nordul oraşului, ai cărui locuitori, la fel ca Serbia, nu recunosc independenţa Kosovo.

La Belgrad, prim-ministrul Ana Brnabic a cerut ca Serbia să ia parte la anchetă.

Cotidianul kosovar de limbă albaneză Koha Ditore se arată îngrijorat de consecinţele acestui asasinat, care ‘tensionează situaţia în nordul Kosovo’, şi avertizează în privinţa ‘unei destabilizări a ţării’.

Citeşte şi: Un fost agent CIA a fost arestat pentru păstrarea de documente ULTRAsecrete

Asasinarea lui Oliver Ivanovic a avut loc într-un moment în care la Bruxelles urmau să fie reluate negocierile între sârbii din Kosovo şi autorităţile de la Pristina vizând normalizarea relaţiilor, un proces aflat în impas de mai multe luni.

Sârbii au anulat reuniunea imediat după aflarea veştii despre asasinarea lui Ivanovic. Negociatorul kosovar, Avni Arifi, le-a adresat ulterior un apel să revină la masa negocierilor.

Oliver Ivanovic va fi înhumat joi la Belgrad, unde numeroşi sârbi i-au adus de asemenea un omagiu.