DISTRIBUIȚI
Frank Beer/FT

Preşedintele Uniunii Creştin-Democrate (CDU) germane, Armin Laschet, candidat la succesiunea cancelarului Angela Merkel, a calificat luni retragerea din Afganistan a trupelor occidentale drept ‘cel mai mare fiasco al NATO de la crearea sa’, transmite AFP, potrivit agerpres.  

‘Este cel mai mare fiasco pe care NATO l-a suferit de la crearea sa şi suntem confruntaţi acum cu o schimbare de epocă’, le-a declarat Laschet reporterilor, după victoria fulgerătoare a talibanilor în Afganistan.


Citește și : Londra aruncă vina în cârca lui Trump pentru situaţia din Afganistan

Potrivit Reuters, el a afirmat că armata germană are nevoie de un mandat puternic pentru a realiza operaţiunea de evacuare din Afganistan. Misiunea este ‘una din cele mai periculoase’ pe care forţele armate germane le au de îndeplinit, a explicat Laschet, care a descris situaţia din capitala afgană Kabul drept ‘complet neclară’.

‘De aceea avem nevoie de un mandat puternic’, a subliniat şeful CDU, făcând apel la parlamentari să susţină mandatul pe care guvernul este aşteptat să-l adopte miercuri.

Cancelarul Merkel le-a spus mai devreme colegilor săi din CDU că Germania trebuie să evacueze urgent din Afganistan până la 10.000 de persoane, printre care colaboratori locali ai armatei germane şi familiile lor, avocaţi, activişti pentru drepturile omului.

Citește și : Austria nu-i mai vrea pe afgani în Europa şi propune o soluţie alternativă

Tot luni, secretarul general al CDU, Paul Ziemiak, a subliniat că Germania nu poate rezolva situaţia din Afganistan prin repetarea politicii din 2015, când şi-a deschis porţile pentru mai mult de un milion de migranţi.

‘Pentru noi, este clar că 2015 nu trebuie să se repete. Nu vom putea să rezolvăm problema Afganistanului prin migraţia spre Germania’, a declarat el la postul n-tv.A