DISTRIBUIȚI
Radio Free Europe

Miniştrii de externe ai Armeniei şi Azerbaidjanului, Ararat Mirzoian şi respectiv Ceihun Bairamov, se vor întâlni duminică, 2 octombrie, la Geneva, în Elveţia, a declarat pentru EFE diplomaţia armeană, potrivit agerpres

„Armenia, ca întotdeauna, se concentrează pe găsirea unei păci durabile şi aştept acelaşi lucru din partea Azerbaidjanului”, a anunţat purtătorul de cuvânt al MAE de la Erevan, Vaan Unanian, care a subliniat că reprezentantul ţării sale va participa la reuniune „în pofida provocărilor azere” şi a acuzaţiilor „neîntemeiate” potrivit cărora Armenia vrea să facă să eşueze negocierile.


Citește și : ALERTĂ la Bruxelles! Un plic cu pudră albă a fost găsit la sediul Comisiei Europene

Surse oficiale de la Baku au confirmat şi ele că vor participa la reuniune.

Prima întâlnire dintre şefii diplomaţiilor armeană şi azeră a avut loc în iulie la Tbilisi, capitala Georgiei.

Reuniunea de duminică va avea loc în plină escaladă militară în regiune, după ce Erevanul a acuzat trupele azere că au atacat teritoriul armean în zilele de 13 şi 14 septembrie.

La rândul său, Baku a atribuit acţiunile militare, în care au murit peste 200 de militari, majoritatea armeni, „prevenirii unei provocări armene pe scară largă”.

Premierul armean Nikol Paşinian a declarat vineri că situaţia la frontiera armeano-azeră continuă să fie tensionată şi nu a exclus noi acţiuni militare ale oficialilor de la Baku, „din cauza retoricii militariste” a autorităţilor de acolo.

Citește și : Turcia vrea să trimită mai multe arme Ciprului de Nord

Baku şi Erevan s-au înfruntat în două rânduri, în anii 1990 şi în 2020, pe tema suveranităţii din Nagorno-Karabah, teritoriu azer populat în majoritate de armeni, aminteşte AFP. Războiul din 2020, care a durat o lună şi jumătate şi s-a soldat cu moartea a 6.500 de militari din ambele tabere, s-a încheiat cu un armistiţiu negociat de Rusia.