DISTRIBUIȚI
EA daily

Proteste antiguvernamentale au loc în Armenia de mai multe zile. Discuţiile dintre noua conducere şi liderul protestatarilor au fost blocate, după ce prim-ministrul a spus că opoziţia „şantajează” puterea, iar liderul demonstraţilor a fost reţinut, conform news.ro .

Prim-ministrul armean Serj Sargsyan a respins cererea făcută duminică de opoziţie de a renunţa la funcţie, după ce proteste faţă de numirea sa ca premier au loc de zece zile în capitală.


Citește și : Afganistan : Atentat sinucigaş la Kabul. Cel puţin 12 persoane au fost ucise şi 57 rănite

Protestatarii îl acuză pe Serj Sargsyan că se agaţă de putere, după ce a fost numit prim-ministru la finalul a două mandate prezidenţiale de câte cinci ani. Zeci de mii de oameni au blocat străzile capitalei Erevan.

După o schimbare a constituţiei, prin referendum în 2015, rolul prim-ministrului în statul fost-sovietic este cel mai important, iar preşedintele are un rol cu precădere ceremonial.

Sargsyans-a întâlnit duminică, într-o emisiune televizată, care a avut loc într-un hotel din capitală, cu liderul protestatarilor, Nikol Pashinyan. La scurt timp după ce au început discuţiile, prim-ministrul a părăsit studioul.

„Am venit să discutăm demisia dumneavoastră”, a spus liderul opoziţiei.„Acestea nu sunt discuţii, nici dialog, este doar un ultimatum, şantajarea statului, dat autorităţilor”, a replicat prim-ministrul.

Potrivit Reuters, el a spus că opoziţia „nu şi-a învăţat lecţia din 1 martie”, făcând referire la mitingul de protest organizat după realegerea lui în 2008, când zece oameni au fost ucişi de poliţie.

Parlamentul a votat, marţea trecută, numirea lui Serj Sargsyanîn funcţia de prim-ministru.

„Nimeni nu a îndrăznit şi nu va îndrăzni să ne vorbească folosind limbaj ameninţător. Vă spun: nu înţelegeţi situaţia din ţară. Situaţia este diferită de cea pe care o ştiţi de acum 15 – 20 de ani”, i-a spus duminică Pashinyan lui Sargsyan. „Situaţia în Armenia s-a schimbat. Nu aveţi puterea despre care vi s-a spus. În Armenia, puterea este în mâinile oamenilor”, a adăugat el.

Citește și : China : 17 persoane au murit în naufragiul a două bărci-dragon tradiţionale în oraşul Guilin

Serj Sargsyan i-a răspuns: „Un partid care a primit 8% din voturi nu poate vorbi în numele oamenilor”.

În urma acestei scurte discuţii, presa locală a relatat că Pashinyan a fost reţinut de autorităţi, potrivit BBC.