DISTRIBUIȚI
Yahoo News NZ

O întâlnire televizată între premierul Serj Sargsyan şi liderul opoziţiei Nikol Pashinyan s-a încheiat rapid duminică, după ce şeful guvernului s-a retras din emisiune denunţând un „şantaj”, relatează AFP, conform agerpres.

„Am venit să vorbesc despre demisia dumneavoastră”, i-a spus deputatul Nikol Pashinyan interlocutorului său în faţa camerelor.


Citește și : Afganistan : Atentat sinucigaş la Kabul. Cel puţin patru morţi şi 15 răniţi

„Nu este un dialog, este un şantaj”, a răspuns premierul Serj Sargsyan înainte de a părăsi sala Hotelului Marriott din centrul capitalei Erevan, unde a avut loc întâlnirea.

„Nu vă pot sfătui decât să vă întoarceţi la un cadru legal, altfel veţi purta responsabilitatea” pentru ceea ce se poate întâmpla, a adăugat el.

Schimbul de replici a continuat. „Nu înţelegeţi situaţia din Armenia, puterea este acum în mâinile poporului”, a spus la rândul său Nikol Pashinyan.

Premierul i-a răspuns că „un partid care a obţinut 8% la alegerile (legislative) nu poate vorbi în numele poporului”, apoi a părăsit încăperea.

Zeci de mii de manifestanţi protestează de mai multe zile în Armenia împotriva lui Serj Sargsyan, la apelul liderului de opoziţie şi deputat Nikol Pashinyan, într-una din cele mai mari manifestaţii organizate în ultimii ani în Armenia. Manifestaţiile au început vinerea trecută la Erevan şi s-au extins de atunci şi în alte două mari oraşe din Armenia, Gyumri şi Vanadzor. Pashinyan a anunţat „începutul unei revoluţii paşnice de catifea” şi a făcut apel „la paralizarea activităţii tuturor agenţiilor guvernamentale”.

Citește și : China : 17 persoane au murit în naufragiul a două bărci-dragon tradiţionale în oraşul Guilin

Serj Sargsyan, care şi-a încheiat recent al doilea şi ultimul mandat de preşedinte, a revenit la putere, fiind ales premier de către parlament într-o ţară în care, după o reformă constituţională, preşedintele exercită mai curând funcţii protocolare, în timp ce prim-ministrul dispune de puteri întărite.

Opoziţia afirmă că această reformă a avut ca unic scop menţinerea la putere a lui Serj Sargsyan, un fost ofiţer al armatei care ocupa postul de preşedinte din 2008 şi care a mai fost premier în 2007-2008.

Deputatul Nikol Pashinyan, 42 de ani, este un fost jurnalist şi un opozant de cursă lungă, care a stat deja perioade scurte la închisoare, după ce a participat la proteste organizate împotriva lui Serj Sargsyan în 2008 şi care s-au soldat cu 10 morţi.