DISTRIBUIȚI
Երկիր Մեդիա

Armenia a mulţumit miercuri Statelor Unite pentru ”votul istoric” dat de Camera Reprezentanţilor, care a recunoscut formal ”genocidul armean”, stârnind astfel protestele Turciei, consemnează AFP, potrivit agerpres.

Rezoluţia care îndeamnă la ”comemorarea genocidului armean” a fost adoptată de Camera Reprezentanţilor cu 405 voturi din 435, într-un rar moment de unitate între republicani şi democraţi.


Citește și : Riscul unui Brexit fără un acord încă există, avertizează Barnier

Premierul armean, Nikol Paşinian, a salutat într-un mesaj pe Twitter un ”vot istoric” şi un ”pas îndrăzneţ către adevăr şi justiţie istorică ce oferă de asemenea consolare milioanelor de descendenţi ai supravieţuitorilor genocidului armean”.

”Armenia le mulţumeşte profund membrilor Camerei Reprezentanţilor pentru votul lor hotărât şi impresionant (…) care face dovada fidelităţii lor infinite faţă de adevăr, justiţie, umanitate, solidaritate şi valorile universale ale drepturilor omului”, notează la rândul său MAE de la Erevan într-un comunicat.

Totuşi, unii cred că acest vot a fost mai degrabă unul conjuctural, rezultat al unor consideraţii de politică externă şi menit să sancţioneze Turcia.

Citește și : Alertă în centrul Londrei – O posibilă subtanță toxică a fost răspândită pe o artera comercială (VIDEO)

Potrivit armenilor, masacrele comise asupra naţiunii lor de către turci în Primul Război Mondial în perioada de sfârşit a Imperiului Otoman au provocat peste un milion şi jumătate de victime, calificând prin urmare acele masacre drept genocid. Turcia a recunoscut existenţa a numai 500.000 de victime, dar nu ca urmare a unei campanii de exterminare în masă, ci doar din cauza războiului în care Imperiul Otoman şi armenii s-au găsit fiecare într-unul din cele două blocuri militare adverse, autorităţile de la Ankara respingând astfel termenul de genocid.