DISTRIBUIȚI
© REUTERS/Erik De Castro

Armenia cedează controlul asupra a peste 120 de oraşe şi sate din disputata regiune Nagorno-Karabah către Azerbaidjan în conformitate cu acordul de pace, au relatat luni media de stat armene, citate de DPA, potrivit agerpres

Acordul de pace, la care Armenia şi Azerbaidjanul au ajuns la începutul lunii, cu medierea Rusiei, a pus capăt la şase săptămâni de confruntări în care şi-ar fi pierdut viaţa cel puţin 1.500 de persoane.


Citește și : Primul vaccin anti-COVID va ajunge în Italia la sfârșitul lui ianuarie

Din teritoriile cedate face parte şi oraşul Shushi, numit Shusha de către azeri, care are o importanţă strategică, potrivit unei liste de 121 de localităţi unde a fost predat controlul, publicată de agenţia naţională armeană de ştiri Armenpress.

Capturarea respectivului oraş-cheie de către forţe azere a precipitat acceptarea de către Armenia a acordului de pace de la 9 noiembrie, semnat la o zi după ce preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a proclamat victoria în lupta pentru această localitate.

Citește și : Comisia Europeană avertizează Franța: Jurnaliştii trebuie să-şi facă munca LIBER!

Rusia, care nu a fost parte a conflictului, desfăşoară aproape 2.000 de militari în regiunea Nagorno-Karabah pe baza acordului de pace, într-o încercare de a menţine respectarea armistiţiului.