DISTRIBUIȚI
© REUTERS/Erik De Castro

Armenia a acuzat marţi Azerbaidjanul de ură rasială şi „politică genocidară” din cauza unei expoziţii de trofee de război la Baku, care arată în special căşti ale soldaţilor armeni ucişi în timpul războiului din Nagorno-Karabah, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Preşedintele azer Ilham Aliev a vizitat luni „Parcul trofeelor” ce urmează să fie deschis în curând la Baku pentru a arăta dispozitivele, echipamentele şi armamentele armenilor confiscate sau distruse în timpul războiului din toamna anului 2020.


Citește și: Israelul îşi redeshide şcolile pentru TOŢI elevii

Sute de căşti aparţinând soldaţilor armeni ucişi sunt expuse acolo şi Aliev s-a pozat în faţa lor. Sunt prezentate şi manechine de ceară reprezentând în mod caricatural soldaţi inamici.

Deschiderea acestui parc este „dovada urii faţă de armeni şi a politicii genocidare azere”, a declarat Arman Tatoian, mediatorul armean pentru drepturile omului.

Imaginile din acest parc i-au şocat pe armeni la Erevan.

„Acesta este adevărat fascism”, a declarat pentru AFP istoricul Mher Barseghian, în vârstă de 41 de ani. Parcul „aminteşte de dovezile barbariei lui Hitler expuse în muzee din întreaga lume”.

Războiul din Nagorno-Karabah, o regiune separatistă cu majoritate armeană, dar recunoscută internaţional ca parte a Azerbaidjanului, a izbucnit în septembrie 2020 şi a făcut peste 6.000 de morţi în şase săptămâni.

Superior din punct de vedere tehnologic, Azerbaidjanul a învins trupele armene şi a recuperat controlul asupra unei părţi din Nagorno-Karabah, dar şi asupra mai multor districte pe care nu le mai controla după mai bine de 30 de ani şi un prim război, aminteşte AFP.

Citește și: Pandemia îi obligă pe thailandezi să sărbătorească Anul Nou fără tradiţionalele festivităţi

Baku şi Erevanul s-au acuzat reciproc de crime de război după conflict.

Înfrângerea Armeniei a provocat de asemenea o criză politică, cu manifestaţii împotriva prim-ministrului armean Nikol Paşinian, acuzat că a capitulat. Alegeri legislative anticipate au fost convocate în iunie.