DISTRIBUIȚI
Reuters

Peste 180 de manifestanţi au fost interpelaţi de către poliţie vineri în Armenia, în timp ce încercau să blocheze străzi ale capitalei ţării, Erevan, în cea de-a opta zi de proteste împotriva numirii fostului preşedinte Serge Sarkisian în postul de prim-ministru, relateză AFP, conform agerpres.

Arborând drapele armeneşti sau pancarte pe care scria ”Sarkisian este un dictator”, sute de manifestanţi au defilat pe străzi în Erevan, încercând să blocheze circulaţia lungindu-se pe şosea. Poliţia a anunţat că a procedat la interpelarea a peste 180 de persoane.


Citește și : ICAN: Politicile nucleare ale SUA şi Rusiei, la fel de periculoase precum cea a Coreei de Nord

Manifestanţii au încercat, de asemenea, să blocheze artera principală a oraşului Gumri, al doilea ca mărime din ţară.

”Respectăm dreptul cetăţenilor la întrunire, dar excludem posibilitatea privind demisia premierului”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Partidului Republican (la putere), Eduard Şamazanov.

Într-un comunicat, organizaţia Human Rights Watch a condamnat ”arestările arbitrare” de manifestanţi în Armenia.

Mii de persoane participă de peste o săptămână la acţiuni de protest în mai multe oraşe din Armenia, la apelul deputatului şi lider al opoziţiei Nicol Pachinian, care a proclamat ”începutul unei revoluţii de catifea” în Armenia şi a cerut o campanie naţională de ”nesupunere civică”.

Importante efective de poliţie au fost desfăşurate şi interpelările s-au înmulţit în ultimele zile.

Citește și : Turcia sfătuieşte SUA să-şi vadă de treaba lor: ‘A trecut un an şi jumătate de la alegeri şi nici acum n-au terminat discuţiile’

Protestatarii îl acuză pe Sarkisian, care şi-a încheiat cel de-al doilea şi ultimul mandat prezidenţial, că vrea să rămână la putere pe viaţă, după ce a fost ales marţi în funcţia de prim-ministru de către deputaţi. După o revizuire controversată a Constituţiei, prerogative esenţiale ale puterii au fost transferate premierului.

Serge Sarkisian, fost ofiţer de armată, a ocupat postul de şef al statului din 2008, după ce a fost prim-ministru între 2007 şi 2008.