DISTRIBUIȚI
Twitter

Peste 100 de oameni au suferit răni la cap provocate de armele pentru controlul mulţimilor folosite la manifestaţiile din SUA, transmite dpa, potrivit agerpres.

Un studiu publicat luni de organizaţia Physicians for Human Rights (Medicii pentru Drepturile Omului) din Texas a identificat 115 victime împuşcate în cap sau în gât cu aşa-numite ‘proiectile cu impact cinetic’ (KIP – Kinetic Impact Projectiles), cum ar fi gloanţele de cauciuc sau săculeţii cu alice.


Citeşte şi: Trump a răspuns la întrebările dificile ale alegătorilor din Philadelphia

Cazurile au fost urmărite începând de a doua zi după ce un poliţist alb din Minneapolis, în statul Minnesota, l-a ucis pe afro-americanul George Floyd, în vârstă de 46 de ani. Înregistrarea video din Ziua Eroilor (ultima luni din mai, anul acesta în data de 25 – n. red.), în care se vede cum agentul stă cu genunchiul pe gâtul lui Floyd, a scos în stradă mii de protestatari, în multe oraşe din Statele Unite.

Presiunile pentru schimbări în sistemul forţelor de ordine au fost sporite şi de incidente cu uz de armă, cum ar fi cel care a dus la moartea asistentei de ambulanţă Breonna Taylor, în vârstă de 26 de ani. Ea a fost împuşcată când poliţiştii au intrat cu forţa în apartamentul său din Louisville, în statul Kentucky, pentru a efectua o percheziţie în cadrul unei anchete legate de droguri.

‘Împuşcarea civililor în cap cu KIP încalcă principiile general acceptate privind utilizarea forţei, care interzic ţintirea capului şi a gâtului şi insistă asupra unei reacţii proporţionale la ameninţările reale cu care se confruntă forţele de ordine’, arată studiul citat de dpa. ‘Mai mult, cercetările noastre din trecut arată că rănile grave, invaliditatea şi decesele sunt adesea consecinţele împuşcării în cap cu aceste arme. Astfel de reacţii excesive şi fără discernământ ale poliţiei la proteste au un efect paralizant asupra exercitării drepturilor fundamentale conform Primului Amendament (la Constituţia SUA – n. red.) la libertatea de întrunire şi de exprimare’.

Proiectilele respective sunt concepute ca ‘neletale’, însă cât de mortale pot fi depinde de modul de utilizare, explică medicii.

Organizaţia din Texas a identificat ca puncte fierbinţi în intervalul de timp studiat – 26 mai – 27 iulie – oraşul Austin din acelaşi stat, Portland, din Oregon şi Los Angeles, din California. Experţii menţionează că în vara aceasta numărul real de victime ale incidentelor de acelaşi gen a fost probabil mult mai ridicat decât arată datele.

Abigail Rodas, una din cele 12 persoane rănite de KIP în 30 mai, la Los Angeles, se îndrepta spre casă când a fost lovită în maxilar, s-a consemnat în procesul intentat în numele protestatarilor răniţi. Conform dosarului, pentru repararea osului maxilar a fost nevoie de o placă de oţel, iar după intervenţie femeia nu a putut vorbi 10 zile şi a putut înghiţi doar lichide timp de o săptămână. ‘La aproape trei săptămâni de când a fost rănită, ea are şuruburi în gingii şi benzi de cauciuc pentru imobilizarea maxilarului pe durata sudării oaselor’, arată plângerea depusă.

Citeşte şi: Trump a răspuns la întrebările dificile ale alegătorilor din Philadelphia

Autorităţile municipale au respins printr-o întâmpinare acuzaţiile de utilizare a forţei excesive, susţinând că toate reacţiile au fost ‘rezonabile şi necesare pentru autoapărare’.

‘Pare ceva sistematic’, a declarat ziarului USA Today medicul Rohini Haar, specialist în urgenţe din Oakland, statul California, care a condus analiza. ‘Se pare că trebuie să ne aşteptăm la utilizarea forţei la proteste’.

În concluzie, Physicians for Human Rights a cerut interzicerea armelor pentru controlul mulţimilor, afirmând că ‘schimbările locale, ulterioare privind aplicarea individuală a legii’ sunt insuficiente. ‘Trebuie să interzicem utilizarea KIP în situaţii de control al mulţimilor atât din cauza rănilor posibil mortale pe care le pot face, cât şi din cauza potenţialului lor de a încălca libertatea de exprimare şi de întrunire’, a comunicat organizaţia.