DISTRIBUIȚI

Arme de fabricaţie franceză vândute Arabiei Saudite şi Emiratelor Arabe Unite au fost utilizate în conflictul din Yemen în care aceste două ţări luptă contra rebelilor houthi, potrivit unui raport al serviciilor de informaţii militare franceze, scurs în presă luni şi citat de EFE, potrivit agerpres.

Direcţia de Informaţii Militare (DRM), într-un document cu data de 25 septembrie anul trecut, publicat de Radio France şi site-ul Disclose, prezintă o listă cu armamentul livrat Arabiei Saudite şi Emiratelor Arabe Unite, ţări implicate în acest război.


Citește și: Un comando neozeelandez a fost trimis în Siria pentru recuperarea unei ostatice

În listă apar tancuri Leclerc, obuze, avioane de vânătoare Mirage 2000-9, radare Cobra, blindate Aravis, elicoptere Cougar şi Dauphin, fregate de tip Makkah, o corvetă lansatoare de rachete de tip Bayunnah sau tunuri Caesar.

Documentul de 15 pagini, intitulat „Yemen – Situaţie de securitate”, a fost prezentat pe 3 octombrie, într-o reuniune a Consiliului de Apărare, preşedintelui francez, Emmanuel Macron, premierului Edouard Philippe, şi miniştrilor Apărării, Florence Parly, şi de Externe, Jean-Yves Le Drian.

Radio France subliniază că, în ciuda faptului că a fost informat de riscurile potenţiale asupra populaţiei civile, statul francez a continuat livrările şi la fel este programat să se întâmple şi cu 147 de tunuri pentru Arabia Saudită până în 2023.

Sursa citată reaminteşte, în context, că Parly a afirmat pe 20 ianuarie că Franţa nu a „vândut recent nicio armă care poate fi utilizată în cadrul conflictului yemenit”.

DRM identifică patru zone din Yemen unde au fost prezente tancurile Leclerc, iar Disclose susţine, plecând de la imagini înregistrate în zona frontului, că acestea au fost folosite în marile ofensive ale coaliţiei care se confruntă cu rebelii houthi.

În iulie anul trecut, ministrul francez al Apărării a semnalat că, după ştiinţa sa, echipamentele terestre vândute Arabiei Saudite erau utilizate „nu cu scopuri ofensive, ci defensive”, la frontiera acestei ţări cu Yemen.

Serviciul de informaţii militare a explicat că două nave de fabricaţie franceză – o fregată saudită din clasa Makkah şi corveta lansatoare de rachete a Emiratelor Arabe, de tip Baynunah – „participă la blocada navală”, operaţiune care are ca scop oficial să pună în aplicare embargoul ONU asupra armelor, dar care de asemenea este acuzată de blocarea ajutorului umanitar.

Citește și: Social-democraţii finlandezi câștigă la limită alegerile parlamentare

Primul răspuns la scurgerea documentului DRM a venit de la Comisia Interministerială pentru Exportul Materialului de Război (CIEEMG), care ţine de cabinetul prim-ministrului şi care aminteşte că coaliţia arabă condusă de Riad „luptă de asemenea contra Daesh şi Al Qaida în Peninsula Arabică, care sunt prezente în Yemen şi reprezintă o ameninţare pentru securitatea noastră”.

„Din câte ştim, armele franceze deţinute de membrii coaliţiei se află în principal pe poziţii defensive, în afara teritoriului yemenit sau în zone ale coaliţiei, dar nu pe linia frontului”, precizează CIEEMG.

„Nu avem cunoştinţă de victime civile în urma folosirii lor în teatrul yemenit”, concluzionează aceeaşi sursă.