DISTRIBUIȚI
defence world

  Arme furnizate de SUA şi de Arabia Saudită grupărilor de opoziţie siriene au ajuns frecvent în mâinile Statului Islamic (SI), relevă un raport publicat joi de Conflict Armament Research (CAR), un grup de monitorizare care a analizat provenienţa armelor găsite pe câmpurile de luptă, transmite Reuters, conform agerpres .

Potrivit CAR, majoritatea armelor Statului Islamic au fost capturate de la armatele irakiană şi siriană. Unele au fost însă livrate iniţial de alte ţări, în principal SUA şi Arabia Saudită, grupărilor de opoziţie siriene care luptă împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad.


‘Aceste constatări sunt o puternică reamintire a contradicţiilor inerente livrărilor de arme în conflicte armate în care operează grupări armate multiple, competitoare şi non-statale’, subliniază raportul, ce conţine 200 de pagini.

Citește și : Nu există nici un fel de prezenţă a armatei ruse în estul Ucrainei (Vladimir Putin)

CAR a documentat cel puţin 12 cazuri de armamente achiziţionate de SUA şi care au sfârşit în mâinile jihadiştilor SI, fiind fie capturate pe câmpul de luptă, fie dobândite prin modificările de alianţe în interiorul opoziţiei siriene, iar majoritatea lor au ajuns mai târziu în Irak.

Într-unul din cazuri, luptătorilor SI din Irak le-au trebuit doar două luni pentru a pune mâna pe o rachetă teleghidată antitanc cumpărată de SUA de la un producător european şi livrată unei grupări siriene de opoziţie.

Toate armamentele erau fabricate în state UE, iar în cele mai multe cazuri SUA au încheiat clauze contractuale care interziceau retransferurile prin livrarea de arme către grupări în Siria.

‘Dovezile strânse de CAR indică faptul că Statele Unite au redirecţionat în mod repetat arme şi muniţii fabricate în UE către forţe de opoziţie din conflictul sirian. Forţele SI au intrat rapid în posesia unor cantităţi semnificative din aceste materiale’, indică raportul.

CAR afirmă că, în mod similar, a urmărit traseul a numeroase arme folosite de SI, de la exportarea lor din Bulgaria în Arabia Saudită, şi că acestea erau de asemenea supuse unor clauze de netransferare, care ar fi trebuit să împiedice livrarea lor către părţi din conflictul sirian.

Potrivit CAR, în jur de 90% dintre armele şi muniţiile folosite de SI în Irak şi Siria erau fabricate în China, Rusia şi state est-europene, cele de fabricaţie rusă şi chineză constituind peste 50% din acest total.

‘Aceste constatări susţin supoziţiile larg răspândite că gruparea (SI) a capturat iniţial o mare pare din materialul său militar de la forţe guvernamentale irakiene şi siriene’, notează raportul.

Guvernul irakian a proclamat sâmbătă victoria finală asupra Statului Islamic, care în 2014 capturase mai mult de o treime din teritoriul ţării. Săptămâna trecută, Rusia a declarat victoria asupra aceleiaşi grupări în Siria.

CAR a raportat în 2016 că SI îşi fabrica propriile arme, la o scară şi cu un grad de sofisticare comparabile cu ale forţelor militare naţionale, şi că standardizase producţia pe întreg teritoriul ocupat.