DISTRIBUIȚI
aawsat.com

Arme fabricate în Franța, inclusiv tancuri, vândute Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite, sunt folosite în războiul civil din Yemen, deși Parisul susține că, din câte știe, echipamentul militare francez este folosit doar în scopuri defensive, dezvăluie site-ul de investigații Disclose, potrivit Mediafax.

Un document clasificat, de 15 pagini, intitulat „Yemen: situația de securitate”, întocmit de serviciul militar de informații DRM, include hărți ce indică poziția armamentului de fabricație franceză în Yemen și în zone din Arabia Saudită aflate în apropierea frontului.


Citește și : Canada extinde sancţiunile împotriva regimului Maduro: 43 de persoane au fost incluse pe ‘lista neagră’

Documentul arată că tunurile autopropulsate CAESAR, fabricate de compania franceză Nexter, amplasate de-a lungul frontierei saudite-yemenite, au efectuat bombardamente defensive ale forțelor rebelilor houthi, și au susținut „trupele loiale și forțele armate saudite în progresul lor pe teritoriul yemenit”.

Documentul, care poarta data de 25 septembrie 2018, a fost prezentat președintelui Emmanuel Macron, premierului Edouard Philippe, cât și miniștrilor francezi ai Apărării și Afacerilor Externe.

Autoritățile franceze susțin că, din câte știu, armamentul francez vândut saudiților este folosit doar în scopuri defensive.

Raportul dezvăluit de Disclose face parte dintr-o investigație la care participă și instituțiile media Konbini, Mediapart, France Inter radio, televiziunea Arte și publicația americană The Intercept, relatează agenția de știri Reuters.

Franța este semnatară a Tratatului ONU privind comerțul cu arme, care reglementează comerțul internațional cu arme convenționale și interzice vânzarea de arme în cazul în care există riscul ca acestea să fie folosite pentru comiterea unui genocid, de crime împotriva umanității sau crime de război.

Experții ONU a concluzionat că toate părțile combatante implicate în războiul din Yemen au comis crime de război.

Biroul premierului Edouard Philippe a comunicat că Franța a adoptat măsuri riguroase de protecție atunci când a emis licențe de export și susține eforturile Organizației Națiunilor Unite în legătură cu medierea păcii în Yemen.

Citește și : Incendiu uriaş la catedrala Notre Dame din Paris (VIDEO)

„Din câte știm, armele franceze aflate în posesia forțelor coaliției sunt amplasate în cea mai mare parte în poziții defensive, în afara teritoriului yemenit sau sub control al coaliției, dar nu pe linia frontului”, se arată în comunicatul Guvernului francez.

Autoritățile de Paris nu au pus la îndoială autenticitatea documentelor și nici nu au confirmat, dar nici nu au infirmat raportul publicat de Disclose, adăugând doar că Franța nu are informații privind civili yemeniți uciși de arme de fabricație franceză. Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au refuzat să comenteze informațiile.

Un al doilea document întocmit de DRM, citat de site-ul Disclose, arată tancuri de fabricație franceză amplasate în poziții defensive în diverse baze din Yemen, inclusiv Mocha, Aden, al-Khawkhah și Ma’rib.

Site-ul Discolse a mai indicat că analiza mai multor imagini din satelit, înregistrări și poze din Yemen arată faptul că tancuri Leclerc, achiziționate din Franța de Emiratele Arabe Unite, au participat la ofensive ale coaliției, inclusiv la campania de ocupare a portului Hodeidah.

Germania a introdus un embargo asupra exporturilor de armament către Arabia Saudită în legătură cu uciderea disidentului saudit Jamal Khashoggi și pe fondul preocupărilor legate de rolul Riad-ului în războiul din Yemen, acțiune care însă a atras critici din partea industriei militare și a Franței și Marii Britanii, care susțin că această acțiune pune în pericol proiectele comune.