DISTRIBUIȚI
Global Look Press

Forţele turce nu intenţionează să rămână în oraşul Afrin din nord-vestul Siriei, de unde au alungat duminică o miliţie kurdă, a declarat luni purtătorul de cuvânt al guvernului turc, informează AFP, potrivit agerpres.

„Ceea ce spunem este foarte clar. Nu suntem acolo să rămânem şi absolut deloc să ocupăm”, a afirmat la rândul său viceprim-ministrul Bekir Bozdag, fără însă a anunţa un calendar pentru retragerea forţelor desfăşurate în Afrin şi care au înălţat acolo steagul turc.


Citeşte şi: Oficialii Casei Albe sunt obligaţi să semneze acorduri de confidenţialitate

„Afrin este acum sub control, dar Turcia încă mai are ceva de făcut în Afrin. Avem multe lucruri de făcut”, a mai avertizat Bozdag, adăugând că Ankara intenţionează să predea oraşul „adevăraţilor proprietari”, fără a detalia.

Militarii turci şi aliaţii lor rebeli sirieni au ocupat duminică oraşul Afrin, la două luni după ce Ankara a lansat ofensiva împotriva miliţiei kurde Unităţile de Protecţie Populară (YPG).

Deşi Ankara consideră YPG o organizaţie „teroristă”, Washingtonul vede în membrii săi o forţă eficientă în lupta împotriva jihadiştilor Statului Islamic (SI).

Avansarea forţelor turce şi a aliaţilor lor sirieni spre Afrin a provocat un exod al locuitorilor. Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), 250.000 de civili au părăsit oraşul în zilele care au precedat intrarea combatanţilor Ankarei.

Citeşte şi: Un angajat al consulatului francez din Ierusalim a fost arestat pentru trafic de arme în teritoriile palestiniene

Ofensiva Turciei a tensionat relaţiile cu Washingtonul şi a provocat îngrijorări în mai multe ţări occidentale, precum Franţa, unde şeful diplomaţiei de la Paris a declarat săptămâna trecută că nimic nu justifică „acţiunea în profunzime” a armatei turce la Afrin.

Peste 200.000 de persoane care s-au refugiat din oraşul kurd Afrin (nord-vestul Siriei) în zonele din apropiere, din cauza ofensivei conduse de Ankara, nu au un adăpost şi duc lipsă de hrană şi de apă, a declarat luni un oficial kurd sirian din Afrin pentru agenţia Reuters.

”Persoanele cu maşini dorm în maşini, persoanele fără maşini dorm sub copaci împreună cu copiii lor”, a declarat Hevi Mustafa, un membru important al autorităţii civile kurde din zona Afrin.

Forţele turce, susţinute de către grupări ale rebelilor sirieni, au intrat duminică în oraşul Afrin, unde au arborat steagul lor în centrul localităţii şi au declarat controlul total, după o campanie ce a durat opt săptămâni şi care a avut drept scop alungarea combatanţilor miliţiei kurde YPG (Unităţile de apărare ale poporului).

Hevi Mustafa a afirmat că civilii care încă se află în oraşul Afrin se confruntă cu ameninţări din partea grupărilor susţinute de către Turcia.