DISTRIBUIȚI
Rudaw

Forţele turce au încercuit de luni oraşul Afrin, bastion al miliţiei kurde Unităţile de apărare a poporului (YPG) din nord-vestul Siriei, miliţie susţinută de SUA, dar considerată de Ankara drept ”teroristă”, relatează AFP, citând armata turcă, potrivit agerpres.

”În cadrul operaţiunilor, oraşul Afrin a fost încercuit începând din 12 martie 2018”, a declarat armata turcă într-un comunicat, citat de agenţia de presă Anadolu, fără alte precizări.


Citeşte şi: Tentativă de asasinat împotriva premierului palestinian în Fâşia Gaza. Şapte oameni sunt răniţi

Oraşul Afrin este principalul obiectiv al ofensivei turce denumită ”Ramura de măslin” şi lansată la 20 ianuarie împotriva YPG.

După mai multe săptămâni de avansare anevoioasă, militarii turci şi aliaţi ai lor din rândul rebelilor sirieni au preluat în ultimele zile controlul asupra mai multor localităţi situate la marginea Afrinului.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri că forţele Ankarei ar putea intra ”în orice moment” în oraş.

Dar observatorii şi-au exprimat îngrijorarea faţă de eventualitatea unui asalt direct asupra Afrin, unde se mai află încă mii de civili. Sute dintre ei au fugit luni din oraş, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Potrivit OSDO, care se sprijină pe o vastă reţea de surse de informare pe teren, peste 200 de civili au fost deja ucişi de la începerea ofensivei Turciei, dar Ankara neagă că ar fi făcut victime printre civili.

Citeşte şi: Accident teribil în Turcia. Un autobuz a intrat cu viteză într-un camion. Cel puţin 13 morţi

Combatanţii kurzi au anunţat săptămâna trecută redesfăşurarea a circa 1.700 dintre camarazii lor în regiunea Afrin. Regimul sirian la rândul său a trimis efective în sprijinul YPG, care a cerut puterii ajutor.

YPG sunt susţinute de SUA în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în Siria.

Dar, miliţia kurdă este acuzată de Ankara că ar avea legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care duce un război de gherilă împotriva autorităţilor turce şi este catalogat drept ”terorist” de Ankara şi de aliaţii ei occidentali.