DISTRIBUIȚI

Cel puţin 58 de membri ai forţelor regimului sirian au fost ucişi joi într-o serie de atacuri surpriză comise de gruparea jihadistă Statul Islamic împotriva unor baraje într-o zonă deşertică, a anunţat vineri Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), relatează AFP, conform agerpres.

Organizaţia ultraradicală, atacată de toate părţile în Siria, a revendicat atentatul într-un comunicat, afirmând că mulţi dintre combatanţii săi au lansat un asalt asupra unor poziţii la sud de oraşul al-Soukhna, în provincia Homs (centru), făcând zeci de morţi în rândul militarilor.


Aceste atacuri au fost comise în ziua difuzării de către Statul Islamic a unei înregistrări audio atribuite liderului său, Abou Bakr al-Baghdadi, în care acesta le cere combatanţilor săi, în derută şi în Irak, să ‘reziste’ şi să-şi multiplice atacurile împotriva inamicilor.

Citeşte şi: Un jihadist ISIS ‘îşi cere scuze’ pentru problemele create

Potrivit OSDO, ‘primele atacuri au fost lansate împotriva unor baraje ale trupelor loialiste, la Chola’, o localitate în apropiere de oraşul Deir Ezzor, în estul Siriei.

Deir Ezzor şi provincia cu acelaşi nume sunt ţinta a două ofensive antijihadiste distincte pentru a îndepărta SI din ultima provincie pe care această grupare o controlează în Siria.

Una este lansată de trupele regimului sirian susţinute de Rusia, cealaltă de o alianţă arabo-kurdă susţinută de Washington.

‘SI a efectuat o serie de atacuri împotriva unor baraje de-a lungul autostrăzii, între Chola până la sud de al-Soukhna’, a precizat SI.

Autostrada se află în marele deşert sirian care se întinde pe mai multe provincii din această ţară aflată în război.

Cu sprijinul atacurilor ruseşti, regimul a îndepărtat SI dintr-o mare parte a deşertului, dar jihadiştii controlează încă un teritoriu deşertic în provinciile Homs şi Deir Ezzor.

Abou Bakr al-Baghdadi le-a cerut joi combatanţilor SI ‘să dovedească răbdare şi să reziste în faţa necredincioşilor’, referindu-se la numeroasele ţări care luptă împotriva jihadiştilor în Irak şi Siria.

În pofida eşecurilor sale, gruparea reuşeşte să lanseze atacuri în aceste două ţări şi să organizeze atentate în Europa. Războiul complex din Siria, în care sunt implicate multe părţi, s-a soldat cu peste 330.000 de morţi din martie 2011.