DISTRIBUIȚI

Regimul sirian a rupt asediul impus de peste o săptămână de către jihadişti şi rebeli singurei sale baze militare din Ghouta orientală, o enclavă insurgentă în apropiere de Damasc, a anunţat agenţia oficială Sana luni, în condiţiile în care o organizaţie neguvernamentală relevă doar că forţele regimului au făcut o breşă în direcţia bazei, potrivit AFP, transmite şi agerpres. 

Situată la est de Damasc, lângă oraşul Harasta, „Direcţia de blindate”, unde s-ar afla aproximativ 250 de militari, a fost încercuită de la 31 decembrie de către jihadiştii din Jabhat Fateh al Sham, fostul Front al-Nusra (ex-afiliatul sirian al al-Qaida) şi de către rebeli islamişti.


Citeşte şi: Peste de 100 de copii ai teroriştilor din ISIS sunt aşteptaţi să se întoarcă în Germania

„Unităţi ale armatei arabe siriene au pus capăt încercuirii Direcţiei de blindate în regiunea Harasta”, a indicat agenţia de presă Sana, potrivit căreia „unităţile au demarat imediat o nouă operaţiune militară cu scopul de a extinde perimetrul de securitate” în jurul bazei.

La rândul său, Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO) a raportat doar „deschiderea unei breşe de către forţele regimului” în direcţia bazei militare.

„Confruntările continuă la vest de bază pentru a lărgi culoarul deschis pentru o echipă a forţelor speciale”, a precizat directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane.

Confruntările de la începutul asediului s-au soldat cu 72 de morţi în rândul forţelor pro-regim şi cu 87 de morţi în tabăra opusă, conform OSDO.

Citeşte şi: Mii de oameni au rămas blocaţi în maşini din cauza ninsorilor care au afectat centrul Spaniei

Asediată din 2013 de către forţele regimului lui Bashar al-Assad, Ghouta orientală se confruntă cu o gravă penurie de medicamente şi produse alimentare. Circa 400.000 de locuitori trăiesc sub atacuri aeriene ruse şi tiruri de artilerie intense ce vizează zona zilnic.

Declanşat în 2011, conflictul din Siria a crescut în complexitate odată cu implicarea ţărilor străine şi grupărilor jihadiste pe un teritoriu din ce în ce mai fragmentat, soldându-se până în prezent cu peste 340.000 de morţi şi milioane de strămutaţi şi refugiaţi.